Voorbereiden op je kraamtijd

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je thuis het een en ander nodig. Hieronder staat het een en ander uitgelegd.

Intakegesprek

Na je aanmelding vindt er tussen week 30 en 34 van je zwangerschap een intakegesprek plaats telefonisch of bij jou thuis. Een intakegesprek is bedoeld om je voor te bereiden op wat je in je kraamtijd kunt verwachten en je wensen te bespreken. Je krijgt informatie over de kraamzorg en het aantal uren die je krijgt. Op basis van het gesprek zorgen wij dat de kraamzorg zo goed mogelijk aansluit op jouw behoeften.

Uitzetlijst

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je thuis het een en ander nodig. Of je nou thuis bevalt of in het ziekenhuis, het is aan te raden bij 37 weken zwangerschap bepaalde zaken in je huis op orde te hebben. Je bed moet tijdens de bevalling en kraamtijd een hoogte hebben van ongeveer 70 cm. Dit is een vereiste vanuit de Arbo-wetgeving voor kraamverzorgenden. Hiervoor kun je vanaf de 36e week bedverhogers (ook wel klossen of bedklossen genoemd) huren bij www.medipoint.nl.

Kraampakket

De meeste verzekeraars bieden een kraampakket aan met in ieder geval de basisbenodigdheden. Het kraampakket is ook te koop bij thuiszorgwinkels en drogisten.

Je kunt hier de uitzetlijst downloaden.

Cursussen en informatieavonden

Om je goed voor te bereiden op je bevalling, kraamtijd en op het geven van borstvoeding, is het verstandig om een cursus te volgen of een informatieavond bij te wonen. Ook dat kun je doen bij het Geboortecentrum. Bij het cursuscentrum van het Geboortecentrum Amsterdam worden door speciaal geselecteerde docenten zwangerschapscursussen en cursussen voor na de bevalling aangeboden in de cursusruimte. Bovendien is het mogelijk een informatiemiddag of -avond bij te wonen over de bevalling en borstvoeding.
Meer informatie over de cursussen en informatiebijeenkomsten vind je hier.