Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg in de eerste dagen na de geboorte van je baby. De kraamtijd omvat de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Je kraamverzorgende komt in de kraamtijd bij jullie thuis om jullie wegwijs te maken in het ouderschap en te zorgen dat jij en je baby goed herstellen van de bevalling. Zo kunnen jij en je gezin optimaal genieten van je kraamtijd. De kraamverzorgende is met haar tips, ondersteuning en kennis je steun en toeverlaat in die eerste belangrijke week.

Kraamzorg bij een thuisbevalling

Wanneer je kiest voor een thuisbevalling, assisteert de kraamverzorgende de verloskundige bij de bevalling. Na de bevalling blijft de kraamverzorgende nog twee tot drie uur bij je thuis om je op weg te helpen, jou en je baby te verzorgen, op te ruimen en je te ondersteunen bij het geven van de eerste voeding.

 

Kraamzorg na een ziekenhuisbevalling

Als je in het ziekenhuis bevallen bent en het is bekend wanneer je naar huis gaat, neem dan zo snel mogelijk contact op met de planningsafdeling van het Geboortecentrum. Zij bespreken met je wanneer de kraamverzorgende bij jou thuis zal zijn.

De rol van de kraamverzorgende in de kraamtijd

De kraamverzorgende komt tijdens de kraamperiode dagelijks bij je thuis om je te helpen bij de verzorging van je baby en houdt jou en je baby goed in de gaten. Ze heeft een belangrijke rol bij het begeleiden van de (borst-)voeding. Ook zal ze, afhankelijk van het aantal afgesproken uren, een aantal taken in het dagelijkse huishouden verrichten en waar nodig zorgen voor de andere gezinsleden. Je kraamverzorgende past haar werkzaamheden zoveel mogelijk aan op jouw wensen en behoeften.