Bij Echo Amsterdam

Echo zwangerschap

Verschillende echo’s in de zwangerschap
Voor alle echo’s in de zwangerschap kun je 7 dagen per week terecht bij ons eigen echocentrum: Echo Amsterdam. Gekwalificeerde en ervaren echoscopisten nemen de tijd om je baby goed in beeld te brengen en leggen alles uitgebreid aan je uit. De beelden worden met een beamer op de muur geprojecteerd waardoor je zelf alles makkelijk en goed kunt zien. Door kwalitatief hoogstaande apparatuur te gebruiken bieden wij de hoogste en dus meest veilige kwaliteit.

timeline

hoi

hoigfdg

Openingstijden

Controle

Echo Amsterdam heeft de ruimste openingstijden in de stad: zeven dagen en vier avonden per week kun je er terecht voor je echo’s.
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag: 8.30 – 20.30
vrijdag: 8.30 – 16.30
Zaterdag en zondag: 10.00 – 14.00

“Veel zwangeren vinden het fijn om naast de medische echo’s eens rustig naar de baby te komen kijken. Voel je welkom. ”

Medische echo 
Heb je vragen over je zwangerschap

(Pret) echo op verzoek
Als er zich e

Medische echo’s op een rij

Meer info over

Alcohol

Een vraag die regelmatig gesteld wordt tijdens het intake gesprek met een vrouw die zwanger is: toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, heb ik alcohol gedronken, is dat erg? Het allerbeste is om ook tijdens de periode van conceptie geen alcohol te drinken. Maar de eerste paar weken is er nog geen direct bloedcontact tussen moeder en foetus, dus kan de alcohol niet bij het lichaampje van de baby komen. Tot aan het uitblijven van je menstruatie ben je dus veilig.

Helaas geldt dit niet voor de rest van de zwangerschap. Alcohol is erg slecht voor de ontwikkeling van je baby. Het promillage alcohol in jouw bloed is nagenoeg gelijk aan dat van de baby. En de baby heeft voor één glas alcohol 24 uur nodig om het te verwerken. Stoppen met drinken is dus de enige veilige optie voor je baby. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alcohol vrije drank-varianten op de markt voor alle keren dat je eens geen zin hebt in sap of spa.

Onze favorieten: gingerbeer (evt met spa rood), 0% biertje, crodino, ginger ale met munt en citroen of (zelfgemaakte) vlierbloesem siroop sprankelend of plat!

Voor meer informatie: stichtingFAS

Roken

Roken als je zwanger bent zorgt ervoor dat de vaten in de placenta samen knijpen en dus de lucht en voedingstoevoer van de baby verminderen. Hoe moeilijk het ook is: stoppen is het beste wat je kunt doen voor je baby. Vraag je partner en je omgeving je te ondersteunen. Vraag hen niet te roken in jouw omgeving. Vraag ons je te helpen. Wij volgen met jou een programma dat bewezen goede resultaten heeft bij het stoppen met roken.

Meer informatie over de gevolgen van roken.

Stoppen met roken app: https://www.ikstopnu.nl/stop-methode/apps/

Drugs

Als je (vroeg) tijdens de zwangerschap drugs hebt gebruikt, is het belangrijk om dit te bespreken met ons. Samen kijken we dan naar de beste zorg. Of we bijvoorbeeld een uitgebreidere echo laten maken bij 20 weken. Ook drugs kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby en zorgen voor andere complicaties tijdens de zwangerschap. De baby kan bijvoorbeeld meer kans hebben om te vroeg geboren te worden.

Meer informatie.

Medicatie

Als je zwanger bent of wilt worden en je gebruikt medicatie, bespreek dit dan zo vroeg mogelijk met je huisarts of specialist. Ook zullen wij tijdens het intake gesprek met jou kijken of het medicatie betreft die je veilig kunt nemen in de zwangerschap. Mocht dit niet zo zijn, dan zal je specialist of huisarts je medicatie aanpassen.

Gelukkig zijn er voor veel aandoeningen en ook kwalen (denk aan hoofdpijn, maagzuur, obstipatie) medicijnen voorhanden die je veilig in kunt nemen. Wij zullen je hierover adviseren mocht je dit nodig hebben.

(Pret) echo’s op verzoek

Erkenning (12-24 wkn)

Erkennen is alleen belangrijk bij stellen die niet getrouwd zijn (en geen geregistreerd partnerschap hebben).

Ga redelijk vroeg in de zwangerschap, het liefste  voor 24 weken met de vader van de baby naar het stadsdeelkantoor. Neem je identiteitspapieren mee. Door het erkennen van de baby, geeft de vader aan dat het kind van hem is. Hiermee heeft hij nog niet de voogdij over de baby. Dat kan na de bevalling pas geregeld worden.

Ook kunnen jullie tijdens het erkennen aangeven welke achternaam de baby gaat krijgen.

Kraamzorg (12 - 18 wkn)

Wij adviseren om je ergens tussen de 10 en 18 weken in te schrijven voor kraamzorg. Een goede kraamverzorgster is van grote waarde in de eerste week na de geboorte van je baby. Wij hebben bij het Geboortecentrum ook een kraambureau. Wij kennen onze kraamverzorgsters  over het algemeen goed en kunnen daardoor samen met jouw kraamverzorgster beter voor jou en de baby zorgen. Natuurlijk mag je, als je bij ons onder zorg bent, ook voor een ander bureau kiezen.

Cursus (rond 20 - 22 wkn)

Zoveel vrouwen, zoveel smaken cursussen zijn er in ons cursuscentrum. Wij raden alle vrouwen aan om een zwangerschapscursus te volgen. Ook als je zwanger bent van je tweede kindje. Het is namelijk gewoon heel fijn om ook voor deze baby even de tijd en rust te nemen een uurtje per week. In de cursus leer je veel over het zwanger zijn en over de bevalling. Ook ontmoet je andere jonge moeders die straks een kindje hebben in dezelfde leeftijd als jouw kindje. Soms ontstaan vriendschappen voor het leven!

Wij adviseren om je rond 20 weken in te schrijven bij een cursus.

22 weken prik

Vanaf 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen de ‘22 weken prik‘ (kinkhoest vaccinatie) gratis krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg in Amsterdam. Je kunt bij ons consultatiebureau binnen lopen op donderdag van 15.00-16.30 uur (actuele informatie op de website van het SAG).

Zoek op postcode voor de dichtstbijzijnde locatie of zie de website van de GGD en het SAG.

Verlof

Iedereen, zelfstandige of in loondienst, heeft in Nederland recht op 16 weken zwangerschapsverlof. De meeste vrouwen nemen verlof op vanaf 34 weken (mag ook 36) en gaan 12 weken na de bevalling weer aan het werk.

Ga na 12 weken zwangerschap, met een zwangerschapsverklaring die je van ons hebt gekregen, naar de werkgever en laat hem of haar weten dat je zwanger bent. Zij zullen het verlof aanvragen. Als zelfstandige kun je dit aanvragen via het UWV.

Kinderopvang

Het is verstandig om goed na te denken hoe jullie om willen gaan met de opvang van je kindje als jij weer gaat werken. Er zijn verschillende mogelijkheden: opvang door familie,  een gastouder of een kinderdagverblijf. In Amsterdam is het belangrijk om deze laatste twee vroeg in de zwangerschap te regelen, er zijn vaak wachtlijsten.

Wat in huis (vanaf 37 wkn)

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je thuis het een en ander nodig. Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis, het is aan te raden bij 37 weken zwangerschap een kraampakket in huis te hebben en bepaalde zaken op orde te hebben. Je kunt hier de uitzetlijst downloaden.

Checklist zwangerschap

Echo Amsterdam

020 - 6166990 of info@echoamsterdam.nl