Geboortecentrum Amsterdam

Hoe merk je dat je zwanger bent?

Sinds mijn kinderen en hun vrienden gingen puberen en geïnteresseerd raakten in alles wat met seks en zwangerschap te maken heeft, zijn er regelmatig sessies aan onze keukentafel waarbij ik bevraagd word door een steeds wisselend publiek.

Gesprekken aan de keukentafel

Ik weet niet of het komt omdat ik vroedvrouw ben en de kinderen gewend zijn dat onderwerpen als zwangerschap, menstruatie, borsten en borstvoeding, miskraam en abortus aan de orde van de dag zijn. Of dat het mijn dochter is die een ongebreidelde interesse aan de dag legt voor deze onderwerpen. Feit is dat er dus regelmatig vrienden, vriendjes (da’s wat anders!), vriendinnen en soms zelfs een hele groep kinderen tegelijk langskomt om ‘even een vraagje’ te stellen.

De jongens zijn altijd wat verlegen maar de meiden die aanschuiven vragen me het hemd van m’n lijf. Het duurt altijd even voordat de jongens ook hun vragen gaan stellen, maar als dat dan gebeurt ontstaat er altijd een leuk gesprek. Die jongens snakken naar informatie. Dat wordt me elke keer weer duidelijk. Het is zó grappig hoe de meisjes zich altijd opwerpen als kenners van de onderwerpen en de jongens pesten dat zij bepaalde dingen niet weten.

Mijn dochter kwam uit school en had een sleep meiden meegenomen. Ze wilden thee drinken. Mam, Louise wil je wat vragen”. Louise is, net als de andere dames, 15 jaar. Sinds de tweede klas is ze al bevriend met mijn dochter. Ik kende haar nog niet zo goed, maar had wel gehoord dat haar ouders vorig jaar gescheiden waren en dat ze het daar heel moeilijk mee had. Bovendien hadden haar ouders allebei een nieuwe relatie. Verder waren er nog vier andere klasgenootjes mee waaronder Ikram, een prachtig Marokkaans meisje, die al eerder een sessie aan de keukentafel had meegemaakt.

Hoe kan je merken dat je zwanger bent?

Louise had weinig aansporing nodig, alhoewel ze wat verlegen begon. Ze vroeg me hoe je kon merken dat je zwanger was. Ik legde uit wat de normale zwangerschapssymptomen zijn, dat dan je menstruatie weg blijft en dat je je misselijk kan gaan voelen en ook heel moe kunt worden.

Alhoewel ik altijd een wereld vermoed achter hun vragen, is het voor mij zaak om zo rustig mogelijk antwoord te geven op hun vragen en niet met wedervragen te komen. Ondanks dat ze op mijn lippen branden. Waarom wil je dat weten? Zou jíj zwanger kunnen zijn? Heb jij een vriendje? Ga je met hem naar bed? Weten je ouders het?

Louise vroeg of je ook zwanger kon worden als je een beetje met iemand naar bed was geweest. Ik vroeg haar wat ze bedoelde met een beetje en ze legde uit dat haar vriendin (?) een vriendje had en dat hij wel even met z’n piemel in haar was geweest maar niet klaar was gekomen. Haar vriendje had gezegd dat het kon als hij niet zou klaarkomen. Nu was zij heel bang dat ze hierdoor toch zwanger was geworden.

Wanneer kan je zwanger worden?

Ik vroeg de andere dames of zij enig idee hadden of dat zou kunnen. Er barstte een enorme discussie los. Noëlle wist zeker dat je dan niet zwanger kon worden. Saar dacht dat het niet mogelijk was. Anna had geen idee en ik wist zeker, of hoopte in elk geval, dat mijn dochter Josephine het wist. Ik vertelde dat ook in het voorvocht van een jongen, nog voordat hij klaar komt, zaadjes kunnen zitten. En dat je daardoor zwanger kan worden als je als meisje net toevallig je eisprong hebt gehad. De kans is niet zo groot dat dat gebeurt, maar het is wel degelijk mogelijk.

Ik vroeg Louise of zij wist wanneer haar vriendin voor het laatst ongesteld was geweest. Dat kon ze me niet vertellen en ik zei haar dat ze haar mijn telefoonnummer mocht geven en moest zeggen dat ze mij altijd mocht bellen.

Het hoge woord is eruit

De volgende ochtend werd ik gebeld door Louise. Ze huilde aan de telefoon en zei dat zij het zelf was die bang was dat ze zwanger was. Ik vroeg haar of ze tijd had om bij me te komen zodat we samen konden bedenken wat ze zou kunnen doen. Ze had voor mijn deur staan telefoneren want ze belde vrijwel onmiddellijk aan. We probeerden te achterhalen wanneer ze voor het laatst ongesteld was geweest en dat was nog geen vijf weken geleden. Ik vroeg haar wanneer ze met haar vriendje naar bed was geweest en dat bleek één dag nadat haar menstruatie gestopt was, inmiddels vier weken geleden. Ik vertelde hoe een cyclus in elkaar zit en wanneer ze zwanger zou kunnen raken. Ze vertelde dat ze heel onregelmatig ongesteld was en dat ze daarom zo zenuwachtig was geworden.

Ik zei dat ik het wel verstandig vond als ze een zwangerschapstest zou doen, maar dat de kans dat ze zwanger was heel erg klein was. Dat ze vast vandaag of morgen weer ongesteld zou worden. Ze zou morgen een test gaan doen. Ik zei haar nog dat ze dat wel met ochtendurine moest doen, omdat daar de meeste zwangerschapshormonen in zitten.

Ze belde me de dag daarna om te vertellen dat ze geen test had gedaan omdat ze die nacht ongesteld was geworden. Pffffffff! Wat een opluchting. Ik vroeg haar of ze nog een keer wilde komen kletsen over voorbehoedsmiddelen.