Geboortecentrum Amsterdam

Hoe verloopt een informatieavond over de bevalling?

Eens in de maand, op donderdagavond, organiseren wij een informatieavond over de bevalling voor alle zwangeren en hun partners. Natuurlijk wordt veel informatie ook verstrekt tijdens een zwangerschapscursus. Toch wordt de informatieavond van de verloskundige altijd gezien als een soort generale repetitie voor de bevalling. Vanavond was het mijn beurt om de avond te presenteren.

Hoe verloopt een informatieavond over de bevalling?

Om 19:30 druppelen de laatste stellen binnen en kan de avond beginnen. Ik heet iedereen welkom en herken o.a. Kelly, die samen met haar moeder Bep op de voorste rij zitten.

Ik ben dol op de inmiddels 35 weken zwangere Kelly. Zij sen Bep zijn geboren en getogen in de Jordaan. Kelly is het resultaat van een one-night-stand van haar moeder zo’n 25 jaar geleden, en ook Kelly is zwanger geraakt door iemand met wie ze slechts een korte relatie had, maar die “er verder niet toe doet”.

De intake; een uitgebreide kennismaking

Zij kwam de eerste zwangerschapscontrole bij mij voor de intake. Dat is een uitgebreide kennismaking waarin ik als verloskundige zo goed mogelijk inventariseer hoe de zorg voor de zwangerschap en bevalling van Kelly het best kan worden geregeld. Bep was ook mee en al tijdens die eerste kennismaking was het een gezellige boel. Beide dames namen geen blad voor de mond en woonden hun hele leven al samen. Ze moesten er ook allebei niet aan denken dat dat ooit niet meer het geval zou zijn. Van hun kleine 3 kamerappartement boven de kapperszaak in de Jordaan zouden ze met wat aanpassingen prima een 3 persoonsappartementje kunnen maken, zodat “die kleine” er straks ook bij in kon.

Bep was haar hele leven kapper geweest en Kelly had de zaak 2 jaar geleden van haar overgenomen. Bep knipte nu nog wat oudjes in het bejaardenhuis of thuis en hielp in de zaak als het erg druk was. “Wassen en watergolven doe ik bij die ouwe mensjes thuis, die laat je toch niet aan hun lot over. Is hun enige afleiding in de week. Ik ken ze al jaren en dan kunnen ze weer even lekker kletsen over hun ouwe moeder. Die al jaren dood is maar daar hebben ze geen erg meer in. Ach en ik klets gewoon een beetje met ze mee, vinden ze fijn”. “Ja en Kel doet die zwanger gemaakte tienermeisjes die bij ons om de hoek zitten voor weinig. Zo hellepen we mekaar. Zo zijn wij opgevoed.” Goud waard met z’n tweeën.

Beide hoogblond geverfde dames zitten goed in de lak en luchtjes, grapjes makend met elkaar te wachten tot het begint.

Ze voorzien de avond voortdurend van hun commentaar, wat regelmatig veel gelach veroorzaakt. Ze zijn heel komisch met z’n tweeën en feilloos op elkaar ingespeeld.

Onderdeel van de informatieavond: Harde buiken of weeën

Op een bepaald moment ben ik toe aan de uitleg over het verschil in harde buiken en echte weeën. Ik vertel dat je vanaf het begin van de zwangerschap al harde buiken kunt hebben. De baarmoeder is een holle spier die, wanneer er ‘iets’ in zit, gaat krampen om dat er uit te krijgen. Ook als je niet zwanger bent werkt dat zo. Je wordt elke maand ongesteld, de baarmoeder krampt om het opgebouwde slijmvlies er uit te werken als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Ook als er een ontsteking in je baarmoeder zit krijg je krampen zodat de ontsteking weggewerkt wordt. Een anticonceptie spiraaltje is er door een krachtig krampende baarmoeder al menig keer uitgewerkt. Ik legde uit dat je tijdens de zwangerschap hormonen aanmaakt die er voor zorgen dat de baarmoeder niet te hard gaat krampen waardoor wordt voorkomen dat je voortijdig de baby verliest.

Daarna vertelde ik dat je ook tijdens een orgasme vaak een samentrekking van de baarmoeder kan hebben. Als de zwangerschap al aardig gevorderd is dan kan zo’n kramp soms wel een minuut of drie aanhouden.

Bep op de voorste rij liet dat even tot zich doordringen en zei toen hard genoeg voor de rest van de zaal met haar fantastische plat Amsterdamse accent: “ohw, 3 minuten, doe mij zo’n lovert,”.

Waar een informatieavond al niet goed voor is!