kraambureau

Voorbereiden op je kraamtijd

De kraamtijd
In feite is je hele zwangerschap natuurlijk één grote voorbereiding op de kraamtijd. Je lichaam verandert en je baby groeit. Daarnaast zijn er praktische zaken die jij en je partner kunnen doen om je goed voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd.

Het intakegesprek
Tussen week 30 en 34 van je zwangerschap vindt het intakegesprek plaats telefonisch of bij jou thuis. Een intakegesprek is bedoeld om je voor te bereiden op wat je in je kraamtijd kunt verwachten en je wensen te bespreken. Je krijgt informatie over de kraamzorg en het aantal uren die je krijgt. Op basis van het gesprek zorgen wij dat de kraamzorg zo goed mogelijk aansluit op jouw behoeften.

Uitzetlijst
Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je thuis het een en ander nodig. Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis, het is aan te raden bij 37 weken zwangerschap bepaalde zaken in je huis op orde te hebben. Je bed moet tijdens de bevalling en kraamtijd een hoogte hebben van ongeveer 70 cm. Dit is een vereiste vanuit de Arbo-wetgeving voor kraamverzorgenden. Hiervoor kun je vanaf de 36e week bedverhogers (ook wel klossen of bedklossen genoemd) huren bij www.medipoint.nl.

Je kunt hier de uitzetlijst downloaden.

Kraampakket
De meeste verzekeraars bieden een kraampakket aan met in ieder geval de basisbenodigdheden. Het kraampakket is ook te koop bij thuiszorgwinkels en drogisten.

Cursussen en informatieavonden
Om je goed voor te bereiden op je bevalling, kraamtijd en op het geven van borstvoeding, is het verstandig om een cursus te volgen of een informatieavond bij te wonen. Ook dat kun je doen bij het Geboortecentrum. Bij het cursuscentrum van het Geboortecentrum Amsterdam worden door speciaal geselecteerde docenten zwangerschapscursussen en cursussen voor na de bevalling aangeboden in de cursusruimte. Bovendien is het mogelijk een informatiemiddag of -avond bij te wonen over de bevalling en borstvoeding.

Meer informatie over de cursussen en informatiebijeenkomsten vind je hier.

De eerste 24 uur met je baby
In die eerste 24 uur met je baby heb je vaak al veel vragen. Van ‘hoeveel moet mijn kindje drinken?’ tot ‘hoe kan ik mijn baby veilig laten slapen?’. In dit filmpje geven we je tips voor als je baby net is geboren. De kraamverzorgende vertelt je natuurlijk alles als ze bij jullie thuis komt.

Contact na de bevalling

088 – 77 88 575

tussen 7.00-18.00

Contact