Geboortecentrum Amsterdam

Ava, onze eerste Corona-baby

Corona besmetting in de zwangerschap

Wat zijn de gevolgen als je een Corona besmetting oploopt tijdens de zwangerschap. Mag je nog wel in bad bevallen, kun je de baby besmetten en hoe verlopen de zwangerschapscontroles en kraamvisites?

Om 9:00 word ik gebeld door Marieke. Ze heeft deze ochtend een afspraak bij mij op het spreekuur en vertelt dat ze zich goed voelt maar keelpijn heeft en hoesterig is. We hebben net de eerste Corona persconferentie van onze premier achter de rug en zijn nog volop in de aanpassingsmodus. Ik ben direct gealarmeerd. Er wordt nog hard gestudeerd op de protocollen die in de verloskundigen praktijk moeten worden ingevoerd om besmetting met het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Ik heb dus nog niet precies helder wat te doen.

Ik vraag Marieke sinds wanneer ze deze klachten heeft. 10 dagen geleden heeft ze samen met Jos, haar vriend, haar ouders in Brabant bezocht, net voordat Tilburg het Nederlandse Wuhan werd. Het blijkt dat ze 4 dagen na dat bezoek ziek is geworden. De alarmbelletjes in mijn hoofd gaan nog iets harder rinkelen. Ik vraag haar of haar ouders ook klachten hebben en Marieke vertelt dat ze zich erge zorgen maakt omdat haar ouders de dag ná hun bezoek allebei flink ziek zijn geworden en alle verschijnselen van COVID-19 hebben. Haar vriend Jos heeft ook 2 dagen wat klachten gehad maar is nu weer helemaal de oude.

Alhoewel de protocollen nog niet helemaal uitgewerkt zijn is het duidelijk dat Marieke niet zonder meer bij mij op het spreekuur kan komen. Ze is 37 weken zwanger van haar eerste baby en had tot nog toe een hele gezonde, goede zwangerschap.

Testen via de GG&GD

Ze vraagt me wat benauwd hoe dat nu moet met de bevalling en ik vertel haar dat wij haar met deze klachten moeten behandelen, voor de zekerheid, als een Corona patiënt. Dat haar bevalling begeleid zal worden door een verloskundige die zichzelf in een beschermend pak moet hijsen, inclusief mondkapje en spatbril, en dat zij zoveel mogelijk direct contact zal proberen te mijden. Dat is een enorm schrikbeeld voor Marieke en zij vraagt mij of het mogelijk is om getest te worden, omdat het natuurlijk ook gewoon een verkoudheidje kan zijn.

Positief getest op Corona; wat zijn de consequenties

Ik heb geen idee of dat mogelijk is en Marieke gaat dat zelf proberen te regelen. Ze belt 3 dagen later terug en blijkt getest en positief bevonden te zijn. Ik overleg met het ziekenhuis, omdat inmiddels duidelijk is dat een positief geteste Corona zwangere in het ziekenhuis moet bevallen. De conditie van de baby wordt tijdens de bevalling namelijk voortdurend in de gaten gehouden. Het Corona virus kan bij de moeder tot een verminderde longfunctie, dus zuurstofopname, leiden. Daardoor kan de baby het tijdens de bevalling ook wat moeilijker krijgen.

Marieke, die zich had voorgenomen om thuis te bevallen, is erg teleurgesteld. Ik heb nog twee keer een zwangerschapscontrole bij haar thuis gedaan. Dat betekende op de stoep van haar huis mezelf in alle beschermende kleding, mondkapje en spatbril hullen en dan naar binnen. Het bezoek zo kort mogelijk houdend, niet de normale steun en aandacht kunnen geven en samen de bevalling voorbereiden. Ik achter m’n spatbril en witte pak, zij zich bewust van haar besmettelijkheid. Zo eenzaam! Ik heb me nog nooit in al die 30 jaar zo’n slechte vroedvrouw gevoeld. Na het korte bezoekje, waarbij ik alleen even de bloeddruk opnam, haar buik onderzocht en het hartje van de baby liet horen, zat ik weer in mijn auto. Alle gebruikte beschermingsmiddelen ontsmet of in de waszak. Ik belde haar nog even om het bezoek na te bespreken. Ze had geen vragen meer. Ze was klaar voor de bevalling. Ze klonk berustend.

3 dagen na mijn laatste bezoek, kreeg Marieke weeën. Omdat ze nog steeds een hoestje had, dus niet 48 uur klachtenvrij was, moest ze in het ziekenhuis bevallen. Met mensen in witte pakken, die ze niet kende.

Ik had haar aangeboden dat ze mij mocht bellen als ze daar tijdens de bevalling behoefte aan had. Jos belde toen ze 6 centimeter ontsluiting had zodat ik een tijdje met haar mee kon zuchten en haar moed in kon praten voor het laatste stukje. Dat was fijn. Zo kon ik toch nog een beetje vroedvrouw zijn voor haar. Ik hing in haar oor, totdat de verloskundige van het ziekenhuis haar onderzocht en zei dat het heel vlot ging en ze al 9 cm ontsluiting had. Marieke wilde nog even terug in bad, dus ik wenste haar succes voor het laatste stukje.

Drie uur later belde ze dat ze was bevallen van een meisje, Ava, van 3980 gram. Ze was vol lof over mijn collega’s in het ziekenhuis die allemaal zo geweldig lief voor haar waren geweest. Het was heel goed gegaan en ze verheugde zich erop om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Wij begeleidden haar kraambed, door de visites video-bellend te doen. Ze deden het fantastisch met z’n drieën. Natuurlijk moesten zij ervoor zorgen dat ze Ava niet besmetten, dus voeden met een mondkapje en heel strenge hygiëneregels. Baby Ava is niet ziek geworden en inmiddels is ook Marieke weer helemaal opgeknapt. Er wordt dus weer volop geknuffeld in huize Marieke!

Helaas ploeteren wij nog even voort in de Corona protocollen.
We bellen en video-callen ons suf.
Ik hoop dat het heel snel voorbij is.