Zwangerschap, bevalling en kraambed

Corona

Corona & Zwangerschap
Wat een rare en spannende tijd om nu zwanger te zijn. Maar, wij horen van onze zwangeren ook hele fijne verhalen. Meer rust door thuiswerken, meer aandacht voor elkaar en de andere kinderen. Wij zien dat in deze tijd zwangeren hun baby’s veel beter voelen bewegen. In de hele stad krijgen wij bijna geen consulten meer van vrouwen die de baby een tijdje minder goed voelden bewegen.

Ook wanneer je zwanger bent is het natuurlijk mogelijk om Corona te krijgen.
Het goede nieuws is dat, voor zover nu onderzocht, zwangeren niet zieker worden of heftiger klachten krijgen dan niet zwangere vrouwen.
Tot nu toe is er geen zwangere die in de buik Corona aan haar baby heeft gegeven.

Om jezelf te beschermen tegen een Corona infectie, zijn er dezelfde adviezen te geven als die voor iedereen gelden:
1) Was je handen regelmatig met zeep, 20 seconden lang
2) Houdt 1,5 meter afstand tot mensen die niet tot jouw huishouden horen
3) Nies of hoest in een wegwerp tissue of in je elleboog.
4) Wanneer je klachten krijgt als hoesten, niezen, benauwdheid, koorts, bel dan je huisarts en je verloskundige. Ga niet in een wachtkamer zitten en blijf thuis.

Zwangerschap & Corona: videoboodschap voor onze clienten (29 maart 2020)

“Bij ons worden vrouwen met veel tijd en aandacht begeleid”

Zwangerschapscontroles tijdens Corona
Bijna alle controles zijn weer gewoon op de praktijk zoals jullie gewend zijn. Hieronder het schema zoals we die nu volgen:

• Intake/eerste controle: telefonisch/videocall/op de praktijk (dit hangt af van jullie wens en of het jullie 1e kindje is. De assistente zal dit met jullie bespreken)
• Informatie over prenatale testen: telefonisch
• Termijnecho: echocentrum (Echo Amsterdam)
• 11 a 12 weken: bloedafname voor zwangerenbloed en evt. NIPT bij SHO in Echocentrum
• 13-16 weken: controle op de praktijk (+ indien gewenst met partner)
• 20 weken: 20 weken echo bij het echocentrum + telefonisch contact
• 24 weken: controle op de praktijk/telefonisch contact (afgestemd per client)
• 27 weken: controle op de praktijk
• 30 weken: controle op de praktijk
• 33 weken: controle op de praktijk
• Bevalling bespreken: telefonisch- of videoconsult met partner of tijdens 35 wkn (30 minuten) controle zonder partner
• 35 weken: controle op de praktijk
• 37 weken: controle op de praktijk
• 39 weken: controle op de praktijk
• 40 weken: controle op de praktijk
• na 41 weken: thuiscontrole/strippen

Partners en kinderen
Vanaf heden mogen jullie weer samen naar de controle komen. Wel willen we jullie vragen om dat naar eigen inzicht te beperken en nog niet elke controle samen te komen. Oa om drukte in de wachtkamer te voorkomen.
Hetzelfde geldt voor kinderen.

Echo Amsterdam
Bij alle echo’s mag er weer één extra persoon mee tijdens de echo (geen kinderen). En er kunnen weer echo’s op eigen verzoek worden gepland bij Echo Amsterdam.

Corona en bevallen
Er is door Corona veel veranderd in de wereld, maar bevallen, daar verandert weinig aan. Wanneer je gaat bevallen of ons voor iets anders met spoed nodig hebt bij je thuis, komen we nog steeds gewoon naar je toe. Gelukkig hoeven wij, als jij niet ziek bent, geen afstandelijke maskers of pakken aan te trekken. Bij een thuisbevalling mag je van ons meer dan 1 persoon erbij vragen. (Dit verschilt van praktijk tot praktijk).
De regels met betrekking tot de bevalling in een ziekenhuis wisselen nog veelvuldig. Ook zijn de regels niet altijd bij ieder ziekenhuis hetzelfde. Op dit moment is het in de helft van de Amsterdamse ziekenhuizen niet toegestaan om meer dan 1 persoon mee te nemen naar je bevalling. Dus wel je partner of moeder en je verloskundige maar bij voorbeeld geen doula. Sinds 28 mei 2020 mag in in het OLVG nog een extra persoon, zoals een doula, meenemen tijdens de bevalling.

Er kan nog niet met zekerheid gezegd worden dat je tijdens de bevalling geen Corona door kunt geven aan je baby, maar er is al wel veel getest of het virus in vruchtwater voorkomt, en dat is niet het geval.

“Persoonlijk, betrokken, nuchter, lief”

kraambed

Corona en de kraamtijd
De meeste kraamcentra in Amsterdam hebben als regel ingesteld dat er in jouw kraamweek maar 1 of 2 kraamverzorgsters in jullie gezin komen. Dat is voor iedereen wel zo veilig.
De kraamverzorgster is getraind in zo hygiënisch en veilig mogelijk werken.
In moedermelk is het Corona virus nog nooit gevonden. We kunnen dus veilig stellen dat je borstvoeding kunt geven zelfs al zou je Corona hebben. Voor meer informatie over borstvoeding en Corona kijk op de website van de werkgroep Amsterdam & Amstelland.

Contact

Bij spoed en weeën

team Rood 020 2601706

team Geel 020 2601287