De verloskundige praktijk

Team geel

In onze praktijk nemen we cliënten aan uit heel Amsterdam. Daarom werken we met 2 teams van verloskundigen:
Verloskundigen Team Geel & Verloskundigen Team Rood.
Op basis van waar je woont word je ingedeeld bij een van onze teams.

Dianne

"...Het is een reis richting het ouderschap..."

“Ik probeer de begeleiding altijd af te stemmen op de behoefte van het hele gezin. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen de zwangerschap en de bevalling: het is een reis richting het ouderschap. Ik vind het belangrijk mensen bewust te maken van de keuzes die ze onderweg maken.

Het meegaan in de behoefte van een gezin kan zich ook heel praktisch uiten. Zo had ik ooit dienst op Koningsdag. Er was een vrouw aan het bevallen in hartje centrum. In haar straat zag het zwart van de mensen en de taxi wilde niet komen. Het was een uitdaging de vrouw te begeleiden naar het ziekenhuis en haar zoontje – hij sprak geen Nederlands – mocht ook met de ambulance mee. Ik heb met hem ballonnetjes geblazen en boekjes gelezen. Ook dat hoort bij het werken als verloskundige.”

Renske

"...Ik word iedere keer weer opnieuw verrast door de puurheid van het leven."

“Een bevalling kun je vergelijken met seks. Althans, de omstandigheden zouden hetzelfde moeten zijn. Het gaat om overgave, dan helpt het bijvoorbeeld niet als je steeds wordt gestoord. Ik word geraakt door de puurheid van vrouwen. Het gaat om iets groters, namelijk om de vraag: wat wil ik als vrouw? Dit begint al tijdens de zwangerschap. Je kunt jezelf en je angsten flink tegenkomen. Wij proberen je hierin te begeleiden door echt aandacht voor je te hebben. Je ziet vaak dat uiteindelijk de jasjes afvallen, vrouwen durven steeds meer zichzelf te zijn. Door mijn blik daarin open te houden, word ik iedere keer weer opnieuw verrast door de puurheid van het leven.”

Karlijn

"...Je bouwt echt een band op met een gezin, dat vind ik heel bijzonder aan ons vak..."

“Ik vind het leuk om voorlichting te geven, niet alleen over de bevalling maar ook over de periode erna. De kraamtijd is niet voor iedereen een roze wolk. Ik vind het belangrijk om ook de verwachtingen omtrent die periode bespreekbaar te maken.

Als verloskundige neem je gedurende de hele periode van zwangerschap en kraamtijd een soort kijkje in iemands leven. Je bouwt echt een band op met een gezin, dat vind ik heel bijzonder aan ons vak. Een goede voorbereiding op de kraamperiode en de juiste begeleiding als het zover is kunnen een gezin vervolgens echt ‘empoweren’. Dat kan zo’n verschil maken!”

Sanne

"...Die grote verscheidenheid aan mensen, dat is toch prachtig?"

“Na een aantal buitenlandervaringen kan ik concluderen dat er in Nederland gelukkig oog is voor de vrouw achter de cliënt. Dat is voor mij precies wat ons vak bijzonder maakt: erachter komen wat iemand nodig heeft, want dat verschilt enorm per persoon. Het gaat mij erom dat je bevalt in een omgeving die voor jou veilig voelt; thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Als daar voor jou pijnstilling bij hoort, dan regel ik dat voor je.

Hoe kan ik er zijn voor jou? Dat is voor mij het belangrijkst in ons vak. Ik denk niet alleen in protocollen. Zo maak je van alles mee: ik heb wel eens een vrouw begeleid die na afloop een stukje van de placenta rauw opat en armbandjes maakte van de navelstreng. Die grote verscheidenheid aan mensen, dat is toch prachtig?”

Susan

"Mijn doel als verloskundige is om samen met de zwangere te streven naar een positieve ervaring...."

“Mijn doel als verloskundige is om samen met de zwangere te streven naar een positieve ervaring van de bevalling, zodat je er achteraf goed op kunt terugkijken. Tijdens de controles voorafgaand aan de bevalling bouw je een vertrouwensband op en ik denk dat dat essentieel is.

Het is belangrijk dat je er als vrouw vertrouwen in hebt en dat je durft te doen wat de natuur je ingeeft. Het helpt als je enigszins weet wat je te wachten staat en daar kan ook een cursus bij ondersteunen. Bij ons vind je een breed aanbod aan cursussen.

Na afloop van een cursus zijn er altijd een aantal zwangeren die zeggen: “Ik heb er eigenlijk wel zin in!” Dat vind ik prachtig, vooral als het de vrouwen zijn die juist angstig tegenover de bevalling stonden.”

Leontien

Bij spoed en weeën

team Rood 020 2601706

team Geel 020 2601287