De verloskundige praktijk

Team rood

Mignon

"...Het begint ermee dat je als verloskundige zelf vertrouwen durft te hebben..."

“Wat ik zo mooi vind aan onze praktijk is dat we werken vanuit dezelfde visie: we proberen allemaal om de vrouw het beste uit zichzelf te laten halen. Wat daarin essentieel is, is hen vertrouwen te geven in zichzelf.

Het begint ermee dat je als verloskundige zelf vertrouwen durft te hebben in de vrouw en haar kracht. Puur door liefdevol aanwezig te zijn en te faciliteren. Jouw vertrouwen straalt af op de vrouw. Het is mijn taak als verloskundige om me zo goed mogelijk te verplaatsen in de situatie en aan te voelen wat nodig is. Ik word geraakt door koppels die het vervolgens echt met z’n tweeën doen. Dat is zo’n prachtige start voor de baby en van het ouderschap!”

Annegot

"...Als ik dan naar huis rijd terwijl de zon opkomt, dan voel ik me vervuld"

“Ik vind het schitterend om te zien dat een vrouw tijdens de zwangerschap langzaam moeder wordt. Je ziet haar opbloeien en het vertrouwen in haar eigen kunnen groeien. Een bevalling kan het gevoel geven dat je de hele wereld aankunt.
Je maakt ook weleens wat geks mee: zo kwam ik eens bij een Marokkaanse gezin binnen, het was haar vierde of vijfde kind. Ik keek onder haar rok en zag een been… Of die keer dat ik ergens binnenkwam en de baby al naast de moeder lag. Toen de verhalen kwamen bleek het ook nog een stuitbevalling te zijn geweest.

De eerste ontmoeting tussen vader, moeder en baby ontroeren me telkens weer. Als ik dan naar huis rijd terwijl de zon opkomt, dan voel ik me vervuld.”

Tamana

"..Ik ben er voor je, als een soort schaduw..."

“Als peuter uit een groot gezin vluchtte ik samen met mijn familie uit Afghanistan. Geïntrigeerd door mijn moeders bevallingsverhalen leerde ik dat een barende vrouw maar één ding nodig heeft: liefde. Als verloskundige probeer ik altijd terug te gaan naar die basis. De vrouw staat centraal en als verloskundige ben ik er voor je, als een soort schaduw. Dit raakt aan de kern van waar het Geboortecentrum wat mij betreft voor staat. Wijzelf als verloskundigen zijn niet belangrijk. Wij zijn er om jou alle mogelijkheden te laten zien en je daarin te begeleiden. Maar de vrouw kiest haar eigen pad. Meegaan in het vertrouwen van een vrouw in zichzelf, de puurheid daarvan, dat is magisch!”

Lara

"..Vrouwen hebben vaak niet door hoe sterk ze zelf zijn..."

“Aanstaande ouders mogen begeleiden tijdens een van de meest bijzondere momenten in het leven vind ik een ontzettend dankbare rol. Ik geniet dan ook volop van het vak!

Naast het werk als verloskundige houd ik ook van de beleidsmatige kant van de gezondheidszorg. Als wetenschapper, adviseur en bestuurder streef ik naar goede kwaliteit van zorg voor aanstaande ouders. Tegelijkertijd probeer ik – binnen de medische grenzen – zoveel mogelijk mee te gaan in de wensen van de ouders. Door het kijken vanuit verschillende invalshoeken en de protocollen soms juist even los te laten, ontstaat meer ruimte voor de vrouw en haar partner.

Het geven van rust, vertrouwen en kracht zijn mijn speerpunten. Vrouwen hebben vaak niet door hoe sterk ze zelf zijn. En dat is uiteindelijk het mooist: als ik wegrijd van een bevalling en de gloednieuwe ouders vol vertrouwen achterlaat.”

Sarah

"..Het is een manier van leven. Het vak omvat zoveel verschillende elementen..."

“Het krijgen van een kind is een enorm life-event en ik mag daarbij zijn. Dat is zo intiem! Voor mij voelt verloskundige zijn niet als werk, het is een manier van leven. Het vak omvat zoveel verschillende elementen: gezondheid, voeding maar ook de psyche. Die veelzijdigheid vind je terug bij het Geboortecentrum. Bij ons vind je al die verschillende elementen onder één dak.

Het allermooiste vind ik ons geloof in het kunnen van de vrouw. Voordat ik verloskunde ging studeren was ik vrijwilliger in een ziekenhuis in Tanzania. Vier vrouwen waren tegelijk aan het bevallen in dezelfde ruimte. Toen de eerste persdrang kreeg, heb ik haar samen met de andere vrouwen begeleid. Dat is hoe krachtig vrouwen zijn!”

Mary-Elliz

"..Ik zie een groot verschil met 30 jaar geleden, toen ik als verloskundige begon..."

“Bevallen op een manier waar jij je als zwangere het fijnst bij voelt, dat vind ik ontzettend belangrijk. Ik ben daarom trots op ons Geboortehuis, waar vrouwen een extra mogelijkheid wordt geboden om te bevallen zoals zij dat wensen. Er heerst daar een rustgevende sfeer en er zijn allerlei voorzieningen aanwezig: heerlijke bevalbaden, skippyballen, een haardvuur en eventueel lachgas.

Ik zie een groot verschil met 30 jaar geleden, toen ik als verloskundige begon. Er is nu meer ruimte om angsten en onzekerheden die bij een zwangerschap en bevalling horen, bespreekbaar te maken. Ik probeer vrouwen rust en vertrouwen te geven. Daarbij werkt bij de één een heel andere benadering dan bij de ander. Die individuele benadering en de zoektocht om de juiste manier te vinden maken dat ik mijn beroep nog steeds het allerleukst vind.

Ik begeleidde eens de bevalling van een Engelse dame die vanaf het begin van de zwangerschap riep dat ze een ruggenprik wilde. Uiteindelijk deed ze het op eigen kracht omdat ze door alle informatie maar ook door het uitspreken van haar angsten veel meer zelfvertrouwen had gekregen. Ze was zó blij en trots na haar bevalling. Geweldig! Een bevalling kan een enorme boost aan je zelfvertrouwen geven voor de rest van je leven!”

Bij spoed en weeën

team Rood 020 2601706

team Geel 020 2601287