De verloskundigenpraktijk

Zwanger

Voorzichtige blijdschap, verbijstering, ongeloof, twijfels of uitzinnige vreugde? Alles is mogelijk. Hoe dan ook: je bent zwanger!
Er komt zo veel op je af! Wij begeleiden je om een ontspannen periode tegemoet te gaan.

Verse bloemen, de nieuwste bladen en een speelhoekje voor de kleintjes in de wachtkamer, wij vinden het belangrijk dat je tot rust komt op de praktijk. Iedere week schrijven we op de grote spiegel alle namen van de pas bevallen moeders en hun baby’s. Veel zwangeren kennen elkaar van de zwangerschapscursus. Meteen op de spiegel kijken is dan ook vaak het eerste wat vrouwen doen als ze de wachtkamer binnenkomen. Wie is er deze week bevallen?

Spreekuur

Controle

Wanneer je zwanger bent kom je gemiddeld 10 keer op controle bij ons.
De spreekuren zijn op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 18.00 tot 21.00 uur. Iedere werkdag is er telefonisch spreekuur van 9.00 tot 9.30 uur. Heb je een dringende vraag dan kun je die altijd aan de dienstdoende verloskundige stellen via het spoednummer.

Wanneer ben je uitgerekend?

Bereken nu alvast wanneer je bent uitgerekend aan de hand van je EDLM (eerste dag laatste menstruatie).
Deze uitgerekende datum is een schatting en wordt definitief aangepast aan de hand van de termijnecho.

Last menstrual period date:

Telefonisch spreekuur
Heb je vragen over je zwangerschap die niet dringend zijn, dan kun je iedere werkdag bellen tijdens het telefonisch spreekuur van 9.00 – 9.30 uur op telefoonnummer 020-6831640. Je krijgt dan direct een verloskundige aan de telefoon. Heb je een dringende vraag dan kun je die altijd aan de dienstdoende verloskundige stellen via het spoednummer.

Intake
De eerste keer dat je bij ons op de praktijk komt, zul je een intake gesprek van ongeveer een uur krijgen. Wij vinden het heel belangrijk om veel tijd uit te trekken om jou, jullie, goed te leren kennen. We willen graag weten hoe het voor je is om zwanger te zijn, hoe het staat met je gezondheid, wat je wensen en verlangens zijn voor de rest van je zwangerschap. Ook geven wij je veel informatie, over prenatale testen die je kunt laten doen als je dat wilt, over bloedonderzoek, over de echo’s, over hoe wij werken en wat je van ons kunt verwachten.

Vervolg controles
Tijdens de vervolgcontroles van 15 minuten geven wij informatie over eet- en leefgewoonten en beantwoorden we vragen. We geven tips om eventuele zwangerschapsklachten te voorkomen en te verminderen. Daarnaast controleren we je conditie, je bloeddruk en de groei van de baby.

De gynaecoloog
Als er zich een complicatie voordoet, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of een andere specialist. In overleg met deze specialist wordt besloten wat het te volgen beleid zal zijn. In veel gevallen zul je, als alles goed blijkt te zijn, weer naar ons terugverwezen worden. Ook al ben je een tijdje bij de gynaecoloog onder controle, we blijven in contact met je.

Cursussen
In het Geboortecentrum proberen wij jou als zwangere alles te bieden wat je tijdens je zwangerschap nodig hebt. Een belangrijk onderdeel van het voorbereiden op de bevalling is het volgen van een goede zwangerschapscursus. Daarom hebben wij een eigen cursuscentrum waar we werken met cursusdocenten die aansluiten op onze visie. Zij begeleiden je liefdevol en kundig in je zwangerschap en bereiden je voor op je bevalling. We bieden veel verschillende cursussen aan zodat iedere zwangere of koppel de cursus kan kiezen die het beste bij hen past.

“Wij staan 7 dagen per week 24 uur per dag voor je klaar”

Prenatale testen
Wel testen of niet testen? De keuze is aan jou.

Aan het begin van de zwangerschap zullen we een standaard bloedonderzoek bij je doen. Dit doen we bij iedereen in Nederland die zwanger is. We kijken hierbij o.a. naar je bloedgroep, antistoffen tegen bloedgroepen en infectieziekten.

Tegenwoordig zijn er daarnaast een aantal testen beschikbaar waarmee jij iets over de gezondheid van je ongeboren kindje te weten kunt komen. Dit plaatst jou als aanstaande ouder voor een keuze: wil ik dat wel of niet? En zo ja, welke testen wil ik laten doen?

Wij zullen je uitgebreid informeren en met je spreken over deze keuzes. En proberen je een stap verder te helpen in de keuze die jij te maken hebt. Er zijn hier geen goede of foute beslissingen. Het is onze taak om je te helpen de voor jou juiste beslissing te nemen.

Wij zullen, als je dat wilt, met je spreken over de volgende testen. En je kunt alvast kijken op de website screeningen tijdens de zwangerschap van het rivm, daar staat alle informatie duidelijk op een rij.

  1. De NIPT, een test waarbij, na een bloedafname, uit jouw bloed DNA van de baby wordt gefilterd en bekeken. Er wordt onderzocht of jouw kind mogelijk down-, edwards of patausyndroom heeft. Ook andere aandoeningen kunnen soms gevonden worden. De bloedafname kan worden gedaan bij het Salt laboratorium bij ons echocentrum. De Informatiefolder over de screening op down-, edwards- en patausyndroom is in verschillende talen te vinden op de website van het RIVM. Ook is er filmpje waar alles wordt uitgelegd over de NIPT.
  2. De 13-weken-echo, is een medische echo waar je in Nederland alleen voor kunt kiezen als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Je kunt laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Op de website van het rivm is meer informatie te vinden over deze echo.
  3. De 20-weken-echo, een echo waarbij je baby van top tot teen wordt nagekeken. Er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen aan de grote organen. Ook wordt de grootte van jouw kind bekeken, evenals de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Deze medische echo wordt ook bij ons echocentrum gemaakt. De folder en een filmpje over de 20 weken echo is in verschillende talen te vinden op de website van het RIVM.

Echo’s
Echo’s zijn niet verplicht maar wij merken dat de meeste zwangeren het fijn vinden om af en toe een echo te krijgen.
De echo’s worden gemaakt in ons eigen echocentrum: Echo Amsterdam. Hoog opgeleide, ervaren en vriendelijke echoscopisten nemen de tijd om je baby goed te bekijken op hoog kwalitatieve echoapparaten.
Echo Amsterdam heeft de ruimste openingstijden van de stad: 7 dagen en drie avonden per week kun je er terecht voor je echo’s.

De zorgverzekeraar vergoedt in ieder geval drie echo’s: de termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Daarnaast zullen alle extra echo’s die wij als verloskundigen aanvragen, bijvoorbeeld wanneer wij twijfelen aan de groei of ligging van de baby, ook vergoed worden door je zorgverzekeraar.

Veel zwangeren vinden het leuk om vroeg in de zwangerschap eens extra te kijken naar de baby. Bijvoorbeeld om te kijken of het een jongetje of meisje is (vanaf 14 weken), en/of om later in de zwangerschap een uitgebreide 3D pret-echo te doen. Alle zwangeren zijn vrij om zoveel pret-echo’s  te doen als zij wensen, echter de zorgverzekeraar vergoedt het niet dus moet je deze echo’s zelf betalen. Voor de tarieven zie de website van Echo Amsterdam.

"Veiligheid gaat boven alles en wij nemen onze jarenlange ervaring mee"

Alcohol, roken, drugs en medicijnen

Meer info over roken, alcohol en drugs: folder op de website van de verloskundige of de folder van het trimbos instituut.

Alcohol

Een vraag die regelmatig gesteld wordt tijdens het intake gesprek met een vrouw die zwanger is: toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, heb ik alcohol gedronken, is dat erg? Het allerbeste is om ook tijdens de periode van conceptie geen alcohol te drinken. Maar de eerste paar weken is er nog geen direct bloedcontact tussen moeder en foetus, dus kan de alcohol niet bij het lichaampje van de baby komen. Tot aan het uitblijven van je menstruatie ben je dus veilig.

Helaas geldt dit niet voor de rest van de zwangerschap. Alcohol is erg slecht voor de ontwikkeling van je baby. Het promillage alcohol in jouw bloed is nagenoeg gelijk aan dat van de baby. En de baby heeft voor één glas alcohol 24 uur nodig om het te verwerken. Stoppen met drinken is dus de enige veilige optie voor je baby. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alcohol vrije drank-varianten op de markt voor alle keren dat je eens geen zin hebt in sap of spa.

Onze favorieten: gingerbeer (evt met spa rood), 0% biertje, crodino, ginger ale met munt en citroen of (zelfgemaakte) vlierbloesem siroop sprankelend of plat!

Voor meer informatie: stichtingFAS

Roken

Roken als je zwanger bent zorgt ervoor dat de vaten in de placenta samen knijpen en dus de lucht en voedingstoevoer van de baby verminderen. Hoe moeilijk het ook is: stoppen is het beste wat je kunt doen voor je baby. Vraag je partner en je omgeving je te ondersteunen. Vraag hen niet te roken in jouw omgeving. Vraag ons je te helpen. Wij volgen met jou een programma dat bewezen goede resultaten heeft bij het stoppen met roken.

Meer informatie over de gevolgen van roken.

Stoppen met roken app: https://www.ikstopnu.nl/stop-methode/apps/

Drugs

Als je (vroeg) tijdens de zwangerschap drugs hebt gebruikt, is het belangrijk om dit te bespreken met ons. Samen kijken we dan naar de beste zorg. Of we bijvoorbeeld een uitgebreidere echo laten maken bij 20 weken. Ook drugs kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby en zorgen voor andere complicaties tijdens de zwangerschap. De baby kan bijvoorbeeld meer kans hebben om te vroeg geboren te worden.

Meer informatie.

Medicatie

Als je zwanger bent of wilt worden en je gebruikt medicatie, bespreek dit dan zo vroeg mogelijk met je huisarts of specialist. Ook zullen wij tijdens het intake gesprek met jou kijken of het medicatie betreft die je veilig kunt nemen in de zwangerschap. Mocht dit niet zo zijn, dan zal je specialist of huisarts je medicatie aanpassen.

Gelukkig zijn er voor veel aandoeningen en ook kwalen (denk aan hoofdpijn, maagzuur, obstipatie) medicijnen voorhanden die je veilig in kunt nemen. Wij zullen je hierover adviseren mocht je dit nodig hebben.

Zwanger? Is alles geregeld?

Erkenning (12-24 wkn)

Erkennen is alleen belangrijk bij stellen die niet getrouwd zijn (en geen geregistreerd partnerschap hebben).

Ga redelijk vroeg in de zwangerschap, het liefste  voor 24 weken met de vader van de baby naar het stadsdeelkantoor. Neem je identiteitspapieren mee. Door het erkennen van de baby, geeft de vader aan dat het kind van hem is. Hiermee heeft hij nog niet de voogdij over de baby. Dat kan na de bevalling pas geregeld worden.

Ook kunnen jullie tijdens het erkennen aangeven welke achternaam de baby gaat krijgen.

Kraamzorg (12 - 18 wkn)

Wij adviseren om je ergens tussen de 10 en 18 weken in te schrijven voor kraamzorg. Een goede kraamverzorgster is van grote waarde in de eerste week na de geboorte van je baby. Wij hebben bij het Geboortecentrum ook een kraambureau. Wij kennen onze kraamverzorgsters  over het algemeen goed en kunnen daardoor samen met jouw kraamverzorgster beter voor jou en de baby zorgen. Natuurlijk mag je, als je bij ons onder zorg bent, ook voor een ander bureau kiezen.

Cursus (rond 20 - 22 wkn)

Zoveel vrouwen, zoveel smaken cursussen zijn er in ons cursuscentrum. Wij raden alle vrouwen aan om een zwangerschapscursus te volgen. Ook als je zwanger bent van je tweede kindje. Het is namelijk gewoon heel fijn om ook voor deze baby even de tijd en rust te nemen een uurtje per week. In de cursus leer je veel over het zwanger zijn en over de bevalling. Ook ontmoet je andere jonge moeders die straks een kindje hebben in dezelfde leeftijd als jouw kindje. Soms ontstaan vriendschappen voor het leven!

Wij adviseren om je rond 20 weken in te schrijven bij een cursus.

22 weken prik

Vanaf 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen de ‘22 weken prik‘ (kinkhoest vaccinatie) gratis krijgen bij de Jeugdgezondheidszorg in Amsterdam. Je kunt bij ons consultatiebureau binnen lopen op donderdag van 15.00-16.30 uur (actuele informatie op de website van het SAG).

Zoek op postcode voor de dichtstbijzijnde locatie of zie de website van de GGD en het SAG.

Verlof

Iedereen, zelfstandige of in loondienst, heeft in Nederland recht op 16 weken zwangerschapsverlof. De meeste vrouwen nemen verlof op vanaf 34 weken (mag ook 36) en gaan 12 weken na de bevalling weer aan het werk.

Ga na 12 weken zwangerschap, met een zwangerschapsverklaring die je van ons hebt gekregen, naar de werkgever en laat hem of haar weten dat je zwanger bent. Zij zullen het verlof aanvragen. Als zelfstandige kun je dit aanvragen via het UWV.

Kinderopvang

Het is verstandig om goed na te denken hoe jullie om willen gaan met de opvang van je kindje als jij weer gaat werken. Er zijn verschillende mogelijkheden: opvang door familie,  een gastouder of een kinderdagverblijf. In Amsterdam is het belangrijk om deze laatste twee vroeg in de zwangerschap te regelen, er zijn vaak wachtlijsten.

Wat in huis (vanaf 37 wkn)

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je thuis het een en ander nodig. Of je thuis bevalt of in het ziekenhuis, het is aan te raden bij 37 weken zwangerschap een kraampakket in huis te hebben en bepaalde zaken op orde te hebben. Je kunt hier de uitzetlijst downloaden.

Checklist zwangerschap

Ongemakken
De ene vrouw huppelt zonder een centje pijn door haar zwangerschap, de andere gaat gebukt onder meerdere zwangerschapskwalen. Deze kwalen kunnen je zwangerschap af en toe behoorlijk kleuren en soms horen wij in de spreekkamer dan ook de verzuchting: ‘waar ben ik aan begonnen?’

Zo erg is het voor de meeste vrouwen gelukkig niet. Over het algemeen helpt een beetje relativeringsvermogen en humor je een heel eind, naast natuurlijk het eindresultaat, de baby die meestal meteen een einde maakt aan je kwalen.

Bekkenklachten

Hoe kom ik eraan?
Al vroeg in de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron voor de verweking van je bekken. De drie botten waaruit je bekken is opgebouwd gaan losser zitten ten opzichte van elkaar. Dit is nodig om de baby tijdens de bevalling meer ruimte te geven.

Hoe kom ik eraf?

  • Probeer zo veel mogelijk symmetrische bewegingen te maken. Niet te grote stappen, houd het bekken recht. En ga zo min mogelijk met je benen over elkaar zitten.
  • Bespreek je klacht met ons, wij kunnen tips geven en je eventueel verwijzen naar onze mensendiecktherapeute of manueel therapeute die wonderen verrichten bij bekkenklachten.
  • Wikkel een sjaal of band strak om je bekken.
  • Tips bij verschillende houdingen in de zwangerschap: App Rost Moves Mamas

Maagzuur

Hoe kom ik eraan?
Maagzuur ontstaat meestal wanneer de baby wat groter is en van binnenuit tegen de maag zit te schoppen of met zijn hoofdje of kontje zit te duwen. Neem hierbij het verslappen van de sluitspier mee, die de slokdarm afsluit van de maag, en de kwaal maagzuur is geboren.

Hoe kom ik eraf?

  • Het kan helpen om vaker kleine beetjes te eten, de maag als het ware niet te veel op te vullen.
  • Probeer een tijdje minder gekruid te eten, of minder zure dingen tot je te nemen. Probeer uit wat de maagzuur bij jou erger maakt en schrap dat uit je dieet.
  • Af en toe een Rennie, Gaviscon of een andere maagzuurremmer nemen is geen probleem. Liever een goede nachtrust met een pilletje dan de hele nacht stress van het zuur.

Slecht slapen

Hoe kom ik eraan?
Slecht slapen komt vaak door verschillende kwaaltjes; rugpijn, maagzuur, piekeren. Maar, het ondiep slapen en soms uren wakker liggen is ook een gewenning voor de tijd die komen gaat: de onderbroken slaap die je zult krijgen omdat je kindje ook ’s nachts gevoed wil worden. Je bent als het ware in training.

Hoe kom ik eraf?

  • Ga allereerst na of je in rust aan de nacht begint. Zijn er dingen die je bezig houden? En zit niet tot laat op je telefoon.
  • De belangrijkste tip die we hier kunnen geven is: accepteer het en raak niet in paniek in de nacht. Je zult zien hoe goed je je overdag nog voelt op slechts een paar uur slaap. Kijk of je een middag dutje kunt doen. Herhaal voor jezelf de mantra: Ik lig hier goed, warm en veilig, ik rust heus wel uit.
  • De stressvolle of sombere gedachten in de nacht, het piekeren, komt trouwens omdat je ’s nachts geen endorfines aanmaakt. Het kan helpen om dit tegen jezelf te zeggen: er is niet echt iets aan de hand, ik zit gewoon even laag in mijn endorfines. Morgen ziet de wereld er weer een stuk beter uit.
  • En zorg in ieder geval dat je comfortabel ligt. (zie ook: app rost moves mamas)

Obstipatie

Hoe kom ik eraan?
Ook hier is weer het hormoon progesteron de boosdoener. Die zorgt ervoor dat je darmen trager samenknijpen en dus voor obstipatie.

 

Hoe kom ik eraf?

  • Drink veel: 2 liter per dag
  • Eet voldoende vezels: 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag
  • Neem de tijd voor toiletbezoek en zet de voeten wat omhoog. Dan kan de spierband die om de onderkant van je darmen zit ontspannen en komt de ontlasting makkelijker. Koop evt een squatty potty.

Aambeien

Hoe kom ik eraan?
Vaak worden aambeien veroorzaakt door het te hard druk geven tijdens de ontlasting. De ontlasting is in de zwangerschap vaak wat steviger, en je weefselstructuur is wat verslapt door de progesteron. Deze combinatie zorgt voor het makkelijk ontstaan van aambeien.

Hoe kom ik eraf?
Voor deze kwaal zijn eigenlijk dezelfde tips van toepassing als bij obstipatie.

  • Curanol, een aambeienzalf, kan wat verlichting geven.
  • Meestal verdwijnen de aambeien vanzelf weer in de weken na de bevalling. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met de huisarts.

Spataderen

Hoe kom ik eraan?
Ook hier is progesteron de oorzaak. De verweking die dit hormoon geeft, beperkt zich helaas niet alleen tot je bekken, ook de wanden van je bloedvaten moeten eraan geloven. Dit in combinatie met de verhoogde druk in je benen door een baby in je buik, zorgt ervoor dat je aderen als het ware hun vorm verliezen en je spataderen krijgt.

Hoe kom ik eraf?

  • Ergens op de dag een half uurtje met de benen omhoog liggen. Goed voor aderen, bekkenbodem en baby.
  • In de avond de benen omhoog.
  • Als je lang moet staan, bij voorbeeld in de rij in de supermarkt, lopen op de plaats. De beenspieren duwen het bloed omhoog, waardoor er minder druk in de vaten is.
  • Eventueel steunkousen aan laten meten. Bespreek dit even met je verloskundige.

Misselijkheid

Hoe kom ik eraan?
Misselijkheid komt vooral voor in de eerste en de laatste periode van de zwangerschap. In de eerste periode is het hormoon HCG de veroorzaker. Later komt het vooral omdat de maag zich moeilijk kan legen door de grootte van de baby.

Hoe kom ik eraf?

  • Een licht ontbijtje op bed wil nog wel eens helpen.
  • Eet gedurende de dag kleine beetjes.
  • Probeer wat meer gember te eten of gember thee te drinken.
  • Doe rustig gaan, neem je rust. Vrouwen die te hard werken of veel stress hebben, hebben vaak meer last van misselijkheid dan vrouwen die een rustiger leven leiden.
  • Wanneer je veel moet overgeven, bespreek dit dan met ons. Dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen. Soms kan medicatie via de huisarts helpen.

Somberheid

Hoe kom ik eraan?
Zwanger zijn en een kind krijgen is een hele grote gebeurtenis in het leven van een vrouw. Ook hormonaal verandert er veel in je lichaam. Sommige vrouwen hebben daar meer last van dan anderen. Het komt regelmatig voor dat vrouwen zich in de zwangerschap somber, snel geïrriteerd, angstig en/of gestrest voelen.

 

Hoe kom ik eraf?

  • Praat erover met mensen die je vertrouwt.
  • Praat erover met ons.
  • Weet dat je niet de enige bent.
  • Neem de tijd en rust voor je zwangerschap
  • Kijk of een cursus mindfullness of mindfullness voor zwangeren iets voor je is. Dit is bewezen werkzaam bij somberheid en angstgevoelens.
  • Als je het gevoel hebt dat je extra hulp nodig hebt, bespreek het met ons. Daarnaast hebben wij goede ervaring met:

Vermoeidheid

Hoe kom ik eraan?
Vooral in het begin van de zwangerschap kun je zo extreem moe zijn. Het kan voelen alsof iedere cel in je lichaam moe is en je zelfs na een nacht goed slapen nog vermoeid wakker wordt.  De oorzaak ligt in de enorme veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Je lijf schreeuwt als het ware om rust.

Aan het eind van de zwangerschap, vaak na zo’n 25 weken, kan er weer een periode van meer vermoeidheid komen. Maar deze voelt anders: alsof je een zware rugzak met je mee moet slepen de hele dag. Vermoeiend!

 

Hoe kom ik eraf?

  • Gun jezelf rust.
  • Ga midden op de dag even liggen. Zo goed voor je lichaam en je baby.
  • Ga slapen als het kan, schaam je vooral niet. Het zijn juist de sterke vrouwen die goed voor zichzelf durven te zorgen.
  • Neem af en toe een snipperdag van je werk. Laat een ander maar bionic woman spelen, jij zorgt goed voor jezelf en je kind.

Bandenpijn

Hoe kom ik eraan?
Je baarmoeder zit vast aan banden. Door het groeien van de baarmoeder, rekken die banden wat op, en dat voel je! Vooral bij plotselinge bewegingen en niezen of hoesten voel je een scherpe steek rechts of links in je onderbuik.

 

Hoe kom ik eraf?

  • Rustig omdraaien in bed, evt buik vasthouden.
  • Eerst even op je zij draaien als je moet niezen of hoesten.
  • Warmte kan helpen, zoals een warme kruik of ontspannen in een warm bad.
  • Heb je veel last van bandenpijn, bespreek dit dan met ons. Soms kan ook hier een verwijzing naar een bekkenspecialist helpen.

Incontinentie

Hoe kom ik eraan?
Weer die progesteron! Nu zorgt hij weer voor verwekingen van de spiertjes die de urine in de blaas vast moeten houden.  Resultaat: bij hoesten, niezen, rennen, springen of gewoon spontaan, verlies je wat urine.

 

Hoe kom ik eraf?

  • Tja, niet hoesten, niezen, rennen of springen. Mocht je toch echt moeten, knijp je bekkenbodemspieren erbij aan. Dit doe je door als het ware je vagina naar boven je buik in te trekken.
  • Train je bekkenbodem. Waarbij het goed leren ontspannen net zo belangrijk is als het aanspannen. Mocht je dit lastig vinden, vraag ons om advies.
  • Soms wens je net iets meer hulp of informatie. Dan raden wij je aan een keer af te spreken met Meike Wouda, trainer bij fysiomom en mom in balance. Zij weet vast een paar goede oefeningen of regel een consult van haar bij de fysio studio. Of een consult bij Marianne Voet, een bekkenbodem specialist bij Da Costa fysio, voor net iets meer informatie.
  • Online tips:
    Apps: Bekkenbodem app
    Instagram: fysiomom, sterkher

Bij spoed en weeën

team Rood 020 2601706

team Geel 020 2601287