Geboortecentrum Amsterdam

Zomaar een door-de-weekse dienst

 

Alma belde mij terwijl ik net 5 minuten geleden de dienst had overgenomen van Mignon. Ze had weeën, al een tijdje en vroeg zich af wanneer ik langs zou komen. Ik vroeg haar hoe snel de weeën op elkaar kwamen en wanneer het begonnen was. De weeën kwamen sinds een uur om de 4 minuten, ze had nu 11 uur weeën en kon ze goed opvangen. Toen vroeg ik of ze al wat bloederige afscheiding had en of ze de weeën nog goed aan kon? Ze had geen bloederige afscheiding en ze kon de weeën nog prima aan.

Het was duidelijk dat de bevalling nog in een vroeg stadium verkeerde. Ik besloot even bij haar te gaan kijken om te checken hoe het met het moraal stond.

Er stond een groot bevalbad klaar in de woonkamer, overal waren waxinelichtjes aangestoken en er klonk heerlijke rustige gitaarmuziek op de achtergrond. Wes, Alma’s vriend, speelde in een hard rock band, maar speelt dus ook klassiek gitaar, en zeker niet onverdienstelijk.

Alma lag heel tevreden de weeën weg te puffen en ik hoefde absoluut geen peptalk te geven. Ze zei dat ze zich heel goed voelde en alles zo bijzonder was, dat ze zich heel sterk en goed voelde en het heel gezellig vond dat ik er was. Ik bleef een tijdje, zette een kopje thee en had helemaal geen zin om weg te gaan. Zo’n prettige rustige sfeer, een volkomen verstilde wereld.

Maar…., mijn telefoon ging en Kimberly belde. Ze wilde dat ik kwam want ze had heel erge weeën. Ik stelde haar dezelfde vragen die ik 2 uurtjes geleden Alma had gesteld, maar Kim had geen geduld om ze te beantwoorden. Ze gaf de telefoon aan John, haar man, omdat zij weer een wee had. Ik zei John dat ik naar hun toe zou komen omdat ik aan de telefoon niet goed kon bepalen hoe het met Kim ging.

Me met moeite losrukkend uit de serene sfeer bij Alma, arriveerde ik zo’n 25 minuten later bij Kim en John. Ook zij kregen hun eerste kindje en wilden graag in het ziekenhuis bevallen. Kim stond al klaar om richting ziekenhuis te vertrekken, maar ik vertelde haar dat ik haar eerst even moest onderzoeken. We moeten een beetje zuinig zijn met de poliklinische bevalplekken. Dat betekent dat je niet te vroeg (voor 6-7 cm ontsluiting) naar het ziekenhuis gaat zodat je de bevalkamer niet te lang zult bezetten.

Kim was niet goed aanspreekbaar. Ze had duidelijk moeite met de weeën en reageerde zich af op John. Ze was heel onaardig tegen hem en elke keer in tranen als ze een wee kreeg. Ik probeerde haar wat te kalmeren en het inwendige onderzoek zo rustig mogelijk voor te bereiden. Uiteindelijk liet ze het toe dat ik haar onderzocht. Ik kon voelen dat ze goede weeën had en zei haar dat ook. Ik vertelde ook dat ik me goed voor kon stellen dat het moeilijk was om ze op te vangen. Ze had al 4 cm. ontsluiting dus ook dat was prima. Ik vertelde Kim dat ze heel goed bezig was maar dat het eigenlijk nog wat te vroeg was om al naar het ziekenhuis te gaan. Daar baalde ze enorm van dus ik zei haar dat ik het wel zou gaan proberen omdat ik verwachte dat ze vlot zou bevallen als de weeën zo goed zouden blijven. Het was nauwelijks aan Kim besteed. Ze bleef heel bozig, kon zich naar mij toe nog nét gedragen maar die arme John kreeg bij iedere wee de volle laag.

Ze kon komen in het ziekenhuis. Zelfs de kamer met bad die Kim graag wilde, was nog beschikbaar en claimde ik onmiddellijk voor haar.

Tijdens de rit naar het ziekenhuis had ik even tijd om Alma te bellen. Het ging heel goed met Alma, de weeën werden wat krachtiger maar Wes hielp haar fantastisch. Ik zei haar dat ik een van mijn collega’s voor haar kon bellen als ze dat wilde omdat ik met een andere bevalling bezig was, maar ze zei dat ze het nog wel even volhield. Ik liet haar beloven dat ze me zou bellen als dat niet meer zo was.

Om 24:00 kwamen we aan in het ziekenhuis. 5 uur later beviel Kim in het bad, na 30 minuten persen, van een mooi mannetje in prima conditie. Toch bleef Kim op alles en iedereen mopperen en zelfs ondanks de prachtige bevalling was ze niet te genieten. Ze vond het belachelijk dat ze niet een nachtje kon blijven en na het douchen geacht werd te vertrekken. Ik zei dat ik de kraam zou bellen om te vragen of ze thuis een opvang kon krijgen, wat lukte, maar had eigenlijk medelijden met de kraamverzorgster die daar zou gaan kramen.

Na de bevalling van Kim reed ik snel terug naar Alma. Wes had inmiddels het bad vol laten lopen en terwijl de zon opkwam stapte Alma het bad in. Ze had 6 cm ontsluiting, dus de ontsluiting vorderde heel traag, maar Alma was niet stuk te krijgen. Ik zei dat ik hoopte dat Wes nog wat gitaar zou gaan spelen en vroeg of ze het goed vonden dat ik een dutje ging doen op hun bank. Wes wilde eerst een ontbijt voor mij maken omdat ik al de hele nacht had gewerkt en ze vroegen beiden of ik nu niet gewoon naar bed moest. Ik zei dat ik hun bevalling voor geen goud wilde missen, dus met een dutje op de bank weer zo fris als ’n hoentje zou zijn. Met Wes’ gitaarmuziek op de achtergrond dommelde ik al snel.

Na 2 uurtjes dutten merkte ik dat Alma weer uit bad was geklommen. Ze had het idee dat de weeën minder sterk waren geworden. Die indruk had ik ook en een nieuw inwendig onderzoek wees uit dat ze nog steeds 6 cm. ontsluiting had. Het bracht Alma totaal niet van haar stuk. Ze vroeg me wat ze nu moest doen en ik legde haar de opties uit. Ik zei dat ik graag wilde proberen om met een drukpuntmassage de weeën weer wat sterker te maken, maar dat we dat ook met een infuus in het ziekenhuis konden laten doen. Dat de laatste optie zeker sneller resultaat zou opleveren, maar dat de kans dat ze dan in bad zou kunnen bevallen niet groot zou zijn. Ze zei dat ze heel goed snapte als ik wilde gaan slapen maar dat ze het heel fijn zou vinden als ik mee zou gaan naar het ziekenhuis en alhoewel mijn bedje lonkte piekerde ik er niet over om ze alleen te laten.

Alma kreeg een infuus en na nog eens 5 uur hard werken kreeg ze uiteindelijk persdrang. Na anderhalf uur persen besloot de gynaecoloog dat hij een vacuüm pompje wilde gebruiken om de baby te helpen en zonder een kik te geven accepteerde Alma deze nieuwe teleurstelling. Wes en ik bleven haar aanmoedigen waar we konden en eindelijk om 16:55 werd Iza geboren. Alma was in tranen en met haar dochter in haar armen bedankte ze iedereen die in de verloskamer aanwezig was, persoonlijk. Ze deelde complimenten uit en straalde van geluk. Ze zei dat het de meest geweldige dag van haar leven was en ze dit voor geen goud had willen missen.

Alma en Kim, allebei voor het eerst moeder geworden vandaag, maar wat een wereld van verschil.