Geboortecentrum Amsterdam
Blijf op de hoogte

Nieuws & Blog

NIEUWSBRIEF 29 maart 2020 (English version below Dutch one)
Zwangerschap & Corona: videoboodschap voor onze clienten (29 maart 2020)

NIEUWSBRIEF Aanpassingen verloskundige zorg i.v.m. coronavirus 15 maart 2020 (English version below Dutch one)
Meer informatie over Coronavirus bij ‘Nieuws’ onderaan deze pagina.

Het Geboortestraatje
Het laatste stukje van De Genestetstraat wordt ook wel het Geboortestraatje genoemd. Niet verwonderlijk, want bijna alle panden hebben te maken met zwangerschap en baby’s. Het is een groene plek in de stad. Blauwe regens omhelzen de gevels, in het midden een paar bomen en een zandbak.

Blog
Op ieder raam het logo van Het Geboortecentrum: een loofboom. Het is een komen en gaan van kinderwagens en draagzakken. Geen haast, er is genoeg te beleven in de straat. In het cafe op de hoek is het op een doordeweekse dag al vroeg gezellig, met ouders die komen ontspannen na een cursus, na het shoppen in de Belly Baby winkel of na een consult. Omgeven door de grote stad heerst er in de groene Geboortestraat een dorpse sfeer. Hangt de vlag uit bij het Geboortehotel dan is er zojuist een baby geboren!

Mary-Elliz Sheridan werkt sinds 1990 als verloskundige. Zij is mede oprichter van het Geboortecentrum en eigenaar van het Geboorte- en Kraamhotel. Zij heeft zo’n 3000 bevallingen begeleid en is zelf moeder van 3 volwassen kinderen.
Deze blogs zijn losjes gebaseerd op haar jarenlange praktijkervaringen. Alle namen zijn uiteraard om privacy redenen gewijzigd.

  • Thuis bevallen

    Elke maand organiseren wij een informatieavond over de bevalling. Afwisselend met mijn collega presenteer ik die avond. Dat doe ik inmiddels al zo’n 30 jaar en ik vind het nog steeds leuk om te doen.

    “Thuis bevallen”

    Het mechanisme van bevallen is door de jaren heen natuurlijk…

  • ’n Slimme meid….

    Een goede voorbereiding op je bevalling maar vooral ook de tijd daarna is cruciaal voor aanstaande ouders. Als je goed geïnformeerd bent over wat je te wachten staat dan is er minder ruimte voor stress. Daardoor kun je je beter ontspannen omdat je begrijpt wat…

Nieuwtjes

FEB 2020: Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19)

FEB 2020: De risico's van vaginaal bevallen horen erbij

De risico’s van vaginaal bevallen horen erbij

…Dat zou de boodschap moeten zijn op het briefje voor de hoogzwangere vrouw: mevrouw, weet dat uw lichaam uitermate geschikt is om een kind te baren. Daar heeft de evolutie voor gezorgd. Alle generaties voor u hebben dat gedaan en u kunt het ook. En mocht het een keer wat minder vlotten, u of uw kind raakt in nood, weet dan dat er in dit land godzijdank altijd hulp om de hoek klaarstaat.

FEB 2020: Wat Nederland verliest als de kraamzorg instort

Wat Nederland verliest als de kraamzorg instort

De grootste kraamzorgorganisatie van Nederland kampt met acute financiële problemen, de rest lijdt bijna allemaal verlies. En er staat veel meer op het spel dan dat beschuitje.

FEB 2020: Waarom zou je eigenlijk geen wasbare luiers gebruiken?

Waarom zou je eigenlijk geen wasbare luiers gebruiken?

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en goedkoper. Waarom zou je ze eigenlijk níét willen gebruiken?

JAN 2020: Knuffels van papa even belangrijk voor baby's als die van mama

Knuffels van papa even belangrijk voor baby’s als die van mama

Voor de ontwikkeling van een kind is voldoende fysiek contact tussen ouder en baby cruciaal. Aanrakingen van ouders zorgen voor de optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelstel, dat instaat voor rust en recuperatie van het lichaam.

JAN 2020: Verdriet om een miskraam mag er zijn

Verdriet om een miskraam mag er zijn

We stappen vaak te makkelijk over het verlies heen. Er lang bij stilstaan is niet de gewoonte, de omgeving bagatelliseert het. Je neemt die houding dan snel over. Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. We staan daar zo min mogelijk bij stil.

Lees ook: 5 BN’ers die open zijn over hun miskraam: ‘Mijn wereld stortte in’. Een miskraam is zo ingrijpend en geeft zoveel verdriet, dat niet iedereen er open over durft te zijn.

DEC 2019: Vrouwen krijgen 22-wekenprik tegen kinkhoest aangeboden

Vrouwen krijgen 22-wekenprik tegen kinkhoest aangeboden

Vanaf komende maandag hebben alle zwangere vrouwen in Nederland de keuze om zich te laten inenten tegen kinkhoest. Deze zogeheten ‘22-wekenprik’ is de eerste vaccinatie speciaal voor zwangeren in het Rijksvaccinatieprogramma.

Actuele informatie over de 22 weken prik vind je op de website van het RIVM. En zoek op postcode voor de dichtstbijzijnde locatie of zie de website van de GGD Amsterdam en het SAG.

NOV 2019: Loodinname via kraanwater

Loodinname via kraanwater

Over het algemeen is het drinkwater in Nederland van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar een beperkt deel van de bevolking heeft nog te maken met hoge blootstelling aan lood via het kraanwater en loopt daardoor gezondheidsrisico’s. Het gaat vooral om bewoners van oude huizen met loden binnenleidingen. Groepen die risico’s lopen zijn zuigelingen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en zwangere vrouwen (vanwege het ongeboren kind).
Hierbij de link naar het rapport van de Gezondheidsraad. En de mogelijk om zelf de loodconcentratie van drinkwater in microgram per liter te onderzoeken via water-lab.nl.

OKT 2019: De voordelen van thuisbevallen - info van een vader aan vaders

De voordelen van thuis bevallen – info van een vader aan vaders

Er is volledige rust in huis. Ik zit op mijn knieën naast het bad, waarin Wendy aan de laatste fase begint van de bevalling van ons derde kind. We weten dan nog niet of het een jongen of een meisje zal worden…

OKT 2019: Standaard echo om de groei van de baby te meten niet nuttig

Artikel AD: Standaard groeiecho’s leiden niet tot een betere gezondheid van de baby en kunnen onnodig tot onrust leiden.

Artikel in BMJ: Effectiveness of routine third trimester ultrasonography to reduce adverse perinatal outcomes in low risk pregnancy (the IRIS study): nationwide, pragmatic, multicentre, stepped wedge cluster randomised trial.

MRT 2019: Carita Salomé: ‘Baby’s? Néé, ik heb iets met zwángeren’

Bevallen Half Amsterdam was bij haar op zwangerschapscursus. Nu stopt ‘bevalgoeroe’ Carita Salomé ermee. „De eerste keer dat ze komen hebben ze nog haast.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/28/babys-nee-ik-heb-iets-met-zwangeren-a3954799

MRT 2019: Verloskundige Karlijn schrijft ook voor Ouders van nu

Karlijn werkt bij team Geel van het Geboortecentrum Amsterdam. Lees op de website van Ouders van Nu over haar ervaringen als verloskundige in Amsterdam.

https://www.oudersvannu.nl/expert/karlijn-janssen/

Feb 2019: Babies Who Get Cuddled More ...

Jan 2019: DNA-test screent baby’s op 900 ziekterisico’s tegelijk

Jan 2019: Zwangere vrouwen too posh to push?

Okt 2017: Zwangere vrouwen horen soms onaardige dingen

Okt 2017: Zwangere vrouwen krijgen soms onaardige dingen naar hun hoofd geslingerd over de grootte van hun buik. Lotte was er helemaal klaar mee en sprak zich erover uit op Instagram. En zij is niet de enige. En Tamana wordt geïnterviewd.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/zo-zwanger-van-een-elftal

Aug 2017: Meer echo’s in de zwangerschap?

Aug 2017: Meer echo’s in de zwangerschap? Verschillende kanten belicht door RTL. O.a. met onze verloskundige Renske.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/video/2511201/5-echos-zwangerschap

Juni 2017: Weekje vloggen Tamana

Peter Andre in Geboortehuis

In deze video ziet u de Engelse zanger Peter Andre te Gast in het geboortehotel Amsterdam zelf ‘weeën’ opvangen.

Dennis & Valerio in Geboortehuis

Bij spoed en weeën

team Rood 020 2601706

team Geel 020 2601287

Lieve zwangeren en partners,
Via de laatste nieuwsbrief informeren we jullie graag over de aanpassingen van onze verloskundige zorg i.v.m. Coronavirus. Deze is per mail naar jullie verstuurd op 31 maart 2020. De nieuwsbrieven zijn ook te vinden op onze website bij Nieuws & Blog.

 

Dear clients and partners,
Via the lattest news letter we would like to update you about your care and the Coronavirus. It is send to you via email on march 31. You can also find the letters on our website at News & Blog (English version of the lettre below the Dutch one).