Geboortecentrum Amsterdam

Nog éven met zn tweetjes – de Babymoon

Je bent zwanger en ineens staat je hele leven op z’n kop. Eerst de misselijkheid het hoofd bieden en daarna het wennen aan het idee dat er een baby komt. Er gebeurt enorm veel in en rondom je. 

Hoe verrukkelijk is het dan om nog even met z’n tweeën een fijne vakantie te vieren, een babymoon, zoals dat in Amerika wordt genoemd.

“Wij hebben onze huwelijksreis uitgesteld. Die stond voor deze winter op het programma en we hebben tickets voor een rondreis door Vietnam, Laos en Cambodja. Maar nu is ze zwanger!”

Job ziet er nogal teleurgesteld uit bij het idee dat dit ‘wereldse reisje’ hem door de neus wordt geboord. Hij had zich er enorm op verheugd maar nu durft Ellen, zijn vrouw, niet meer zo’n verre reis te maken. Ze waren nogal overrompeld door de snelheid van het zwanger worden.

Tja, wat is wijsheid. Van honeymoon naar babymoon….. Juist omdat er zoveel staat te veranderen in je leven is het ook heel fijn om nog één, voorlopig laatste keer, met z’n tweetjes op reis te gaan. Gelukkig ben je ook niet altijd ziek als je zwanger bent, dus als je je goed voelt is er helemaal geen bezwaar tegen een vakantie. 

Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is goed om te bepalen wat jullie doel is en of dat haalbaar is. Dit betekent dat je na moet denken over het beste moment in de zwangerschap om te gaan en ook je bestemming. Daarnaast is een woeste rondreis en veel fysieke activiteiten ook niet het allerbeste plan. Met een beetje goede voorbereiding kun je echt nog wel een hele fijne babymoon hebben. 

Tips voor een zwangere vakantie:

  • Het beste trimester om te boeken is het tweede trimester, ergens tussen 20 en 30 weken zwangerschap. Je bent dan een beetje over de beginkwaaltjes als misselijkheid en moeheid heen en je hebt nog niet zo’n bolle buik dat je niet zoveel meer kunt.
  • Bedenk wat jullie doel is, wil je een actieve vakantie of wil je op een romantisch strandje lekker lezen en de zon onder zien gaan? Ben je actieve vakanties gewend, geen probleem, dat kan nog steeds, maar je zult het soort activiteit wel aan moeten passen en misschien ook wat minder ambitieus moeten zijn. Misschien is een jungletocht nu wat te uitdagend, maar je kunt waarschijnlijk nog prima mountainbiken.
  • Nu je je nog niet hoeft te houden aan de schoolvakanties, het hoofdseizoen, is het natuurlijk verleidelijk om een zon-zekere-verre bestemming te boeken.  Toch is langer dan 5 uur dubbelgevouwen zitten niet erg comfortabel.  Bovendien met een blaas die elk half uur geleegd wil worden, kan een lange vlucht heel vervelend zijn. Ook goed om te weten: tot 34 weken kun je zonder problemen vliegen. Heb je al een duidelijk zwanger buikje, dan kun je van je verloskundige een verklaring meekrijgen met daarop je uitgerekende datum en hoeveel weken je op het moment van vliegen zwanger bent. Na 34 weken moet je even nakijken welke maatschappij je nog meeneemt.
  • Kiezen jullie voor een zon bestemming, zorg dan dat je goede bescherming meeneemt. Je moet je zwangere huid heel voorzichtig laten wennen aan de zon, omdat je makkelijk een zwangerschapsmasker kunt overhouden van een al te enthousiast zonnebad. Deze ontsierende pigmentvlekken worden wel weer wat minder, maar je raakt ze niet meer kwijt. Mocht je ze toch krijgen dan kan je na de bevalling en borstvoedingsperiode (mocht je hiervoor kiezen) via een huidtherapeut een peeling of zelfs laserbehandeling doen. Deze zijn echter vaak prijzig en het zorgt niet altijd voor het verdwijnen ervan, dus beter voorkomen.
  • Een tentje ergens in het wild opzetten na een dagje wandelen door de bergen is fantastisch en heel romantisch, maar geen goed idee als je zwanger bent. Je wilt een comfortabel bed, een lekkere douche en een fijn restaurant om naar toe te kunnen gaan.
  • Bij tropische bestemmingen kunnen er ook (sub)tropische infectieziekten door muggen overgebracht worden zoals Zika, malaria en knokkelkoorts. De risico’s voor zwangeren liggen vooral in het eerste en derde trimester. Daarnaast mogen zwangeren maximaal 30% DEET gebruiken. Voordat jullie een reisje naar de tropen boeken, neem even contact op met de GGD via https://www.ggdreisvaccinaties.nl en vind info over tropenziekten en waar ze aanwezig zijn op https://www.rivm.nl.
  • Kan je zwanger op skivakantie? Vanwege de ijle lucht is het verstandig om in ieder geval niet hoger dan 2000m te verblijven. In de zwangerschap worden je vaten, longen en hart extra zwaar belast, hierdoor kan je als zwangere extra last hebben. Het is veilig om tot 12 weken de latten onder te binden, in deze termijn zit de baarmoeder nog veilig in je bekken. Ervaren beoefenaars voelen zich veilig om ook later nog te gaan, alleen de blauwe pistes bijvoorbeeld. Wees je bewust dat een ongeluk vaak door een andere (onervaren) skiër gebeurt. Lekker wandelen of langlaufen kan wel als je je hier goed en fit bij voelt.
  • Eten is belangrijk. Je wilt als je zwanger bent natuurlijk gezond eten en je niet druk moeten maken over of iets wel of niet goed voor je is. Rauw vlees, producten gemaakt van rauwe melk of vacuümverpakte producten; in Nederland weet je dat wel te vermijden, maar dat is misschien niet overal even makkelijk. Handig om hier wat bestemming betreft rekening mee te houden.
  • Tot slot, als je je bestemming hebt gekozen, zoek dan ook in Nederland vast uit waar je terecht kunt als er medisch gezien iets niet in orde is. Wij zijn altijd bereikbaar voor je, ook als je in het buitenland zit, en zullen je graag adviseren, maar het is handig om ook de lokale arts of het ziekenhuis in je telefoon op te slaan.   

NEEM CONTACT OP

Bedenk ook dat er overal in de wereld zwangere vrouwen zijn en kinderen worden geboren. Er is altijd hulp voorhanden indien nodig. 

Dus gá vooral en geniet van een laatste vakantie met z’n tweeën!