Geboortecentrum Amsterdam

Bekkeninstabiliteit tijdens en na zwangerschap

Een zwangerschap is een mooie, bijzondere tijd in het leven van veel vrouwen. Maar het kan ook gepaard gaan met uitdagingen. Een veelvoorkomende klacht is bekkeninstabiliteit. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt hiermee te maken, en het kan zorgen voor verschillende belemmeringen in het dagelijks leven.

Wat is bekkeninstabiliteit? 

Bij bekkeninstabiliteit zijn de gewrichten en ligamenten van het bekken niet stevig genoeg om het gewicht en de belasting van het lichaam goed te kunnen dragen. Dit leidt tot pijn en ongemak in het bekkengebied en kan ook invloed hebben op andere delen van het lichaam, zoals de rug en de benen. 

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Gedurende een zwangerschap verandert er veel in je lichaam, ook rondom je bekken. De ligamenten en kraakbeen in het bekkengebied worden zachter om de bevalling mogelijk te maken. Dit kan leiden tot overmatige beweging van de bekkenbeenderen en instabiliteit in het bekkengebied. 

Andere factoren die bekkeninstabiliteit kunnen veroorzaken zijn overmatige fysieke activiteiten, zoals langdurig zitten, zwaar tillen of een voorgeschiedenis van rugklachten. Ook een eerder  trauma, letsel of erfelijke factoren kunnen meespelen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

De klachten van bekkeninstabiliteit kunnen variëren van persoon tot persoon, maar mogelijke klachten zijn:

  • Pijn Rondom de bekken

    Kan variëren van zeurende tot scherpe, stekende pijn in het bekkengebied, de onderrug, de liezen of heupen.

  • Gevoelloosheid of tintelingen in het lichaam

    Kan voorkomen in het bekkengebied, maar ook in de heupen, billen of benen.  

  • Moeite met bewegen

    Bekkeninstabiliteit kan lopen, staan, zitten, bukken en draaien moeilijker maken. Ook kan het je (tijdelijk) beperken in dagelijkse activiteiten, zoals sporten of huishoudelijke taken.

  • Incontinentie of moeite met plassen

    Kan komen doordat bekkeninstabiliteit de bekkenbodem verzwakt. 

  • Seksuele problemen

    Instabiliteit in de bekken kan leiden tot pijn bij het vrijen, een verminderd libido of andere seksuele problemen.

Goed om te weten is dat deze symptomen niet altijd wijzen op bekkeninstabiliteit. Er zijn ook andere oorzaken voor deze klachten. Raadpleeg bij twijfel je verloskundige, huisarts of ziekenhuis. Die kunnen de juiste diagnose stellen en een geschikte behandeling geven.

Klachten verminderen

Helaas kan je de veranderingen in je lichaam door de zwangerschap niet voorkomen. Het is voor het lichaam een zware taak om zwanger te zijn en je bekken maken de grootste veranderingen door. Het is wel mogelijk om klachten te voorkomen of te verminderen wanneer je op tijd aan geeft dat je klachten hebt aan je verloskundige. 

  • Oefeningen om je bekkenbodem en ‘core-stability’ te versterken

    Dit helpt om de stabiliteit van het bekkengebied te verbeteren. Thamar Pfluger is onze oefen-/ mensendiecktherapeut gespecialiseerd in het bekken en de bijkomende veranderingen tijdens de zwangerschap. Zij kan een scheefstand van het bekken opsporen en rechtzetten door individuele oefeningen. Hierdoor kan het proces van indalen van de baby en de bevalling mogelijk beter verlopen.

  • Houding

    Je houding is erg belangrijk om bekkenklachten te voorkomen. Vooral asymmetrische houdingen zoals met je benen over elkaar zitten of wandelen kunnen klachten verergeren. Probeer vanaf 24 weken niet meer zomaar rechtop te komen vanuit je buikspieren, maar via je zij rollen en met je armen jezelf opduwen. Zo ontlast je jouw bekken op dit soort dagelijkse momenten en kunnen klachten verminderen.  

  • Rust

    Luister naar je lichaam. Neem pauzes, voorkom stress en rust wanneer je vermoeid bent. Fysieke rust kan helpen om de symptomen te verlichten en de pijn te verminderen. Probeer in je verlof elke dag een uurtje plat te liggen, ook voor de ontlasting van je bekkenbodem die de hele dag de baby draagt. 

  • Alternatieve geneeswijze

    Sommige mensen vinden verlichting van hun klachten door alternatieve therapieën zoals acupunctuur. Manon Ritter is binnen het Geboortecentrum gespecialiseerd in alle veranderingen van het lichaam tijdens de zwangerschap. 

  • Bekkenband

    Wij adviseren niet om dagelijks een bekkenband te dragen. Deze kan voor verlichting zorgen wanneer je een wandeling wilt maken, maar neemt de functie van de spieren rondom het bekken over. Wanneer je deze te vaak draagt worden de spieren slapper en worden de klachten juist erger. 

  • Pijnmedicatie

    In sommige gevallen kan pijnmedicatie nodig zijn om klachten te verminderen. Bespreek dit altijd met jouw verloskundige of behandelend bekkentherapeut. 

Bij onze verloskundigenpraktijk denken we altijd graag met je mee wat je vooruit helpt.


INSCHRIJVEN VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK

Bekkeninstabiliteit na de zwangerschap

Bekkeninstabiliteit kan ook na de zwangerschap blijven bestaan, of zelfs ontstaan. Dit komt gelukkig wel minder vaak voor. 

Bij aanhoudende bekkeninstabiliteit kan het lastig zijn om terug te keren naar de lichamelijke activiteiten van voor de zwangerschap. De meeste vrouwen willen vaak snel weer het actieve leventje oppakken. Je lichaam heeft 9 maanden nodig om volledig te herstellen van de zwangerschap. Wij adviseren alle vrouwen om 6 weken na de bevalling langs een bekkenbodemspecialist te gaan voor controle van de bekkenbodem en het bekken, om aanhoudende klachten te verminderen en te voorkomen.  

Een nieuwe zwangerschap

Bij een nieuwe bevalling kan bekkeninstabiliteit weer opspelen. De pijn kan dan heviger zijn, maar meestal weten vrouwen dan al beter hoe ze met de pijn kunnen omgaan. Vaak wordt aangeraden om met een nieuwe zwangerschap te wachten totdat je pijnklachten verminderd zijn, en je spieren voldoende getraind. Overleg bij twijfel altijd met je verloskundige of arts. 

Mentale klachten bij bekkeninstabiliteit


Het mentale aspect wordt vaak vergeten bij bekkeninstabiliteit. Je dagelijks leven kan zwaar worden beperkt door de klachten die hierbij komen kijken, zowel tijdens als na de zwangerschap. Je hebt jouw kindje op de wereld gebracht, en zit vol blije emoties en geluk. Daarnaast ervaar je gemixte emoties door de beperkingen van aanhoudende bekkeninstabiliteit. Zo kan frustratie en schaamte optreden wanneer je zelf dagelijkse activiteiten niet pijnvrij kunt uitvoeren, en afhankelijk bent van anderen. Voel je zeker niet schuldig over deze emoties.

Neemt somberheid de overhand? Besteed hier dan aandacht aan. Door aandacht te besteden aan zowel je lichamelijke als mentale gezondheid, kun je beter omgaan met de klachten van bekkeninstabiliteit na de zwangerschap. 

Binnen onze praktijk kan onze lifestyle-coach Renate je helpen om alle nieuwe dingen die op je af komen na het krijgen van je kindje om te gaan. Ook is mama-fit van perspectief speciaal ontwikkeld om vrouwen te helpen die de roze wolk als een donderwolk ervaren. Mocht dit onvoldoende zijn, kan je huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog.