Geboortecentrum Amsterdam

NIEUWS!! Een nieuw centrum om te bevallen is geopend: Bevalcentrum Zuid

Het is eindelijk zo ver! Vanaf 15 augustus 2023 is Bevalcentrum Zuid (BCZ) geopend, gevestigd aan de Kastelenstraat 107 in Amsterdam Zuid / Buitenveldert. Dit bevalcentrum is door het initiatief van alle verloskundigen van de EVAA (Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland) in korte tijd opgezet voor alle zwangeren die niet thuis willen bevallen, maar op een fijne plek waar alles beschikbaar is. 

Capaciteitsprobleem

Het BCZ is een initiatief van EVAA, waar wij als Geboortecentrum Amsterdam ook onderdeel van zijn. Wij merken dat door de capciteitsproblemen in de ziekenhuizen door met name personeelstekort er soms geen plek is voor een poliklinische/ verplaatste thuisbevalling in het ziekenhuis. Het BCZ is opgericht om te kunnen bevallen wanneer je liever niet thuis wilt bevallen en graag de mogelijkheid wilt hebben tot voorzieningen zoals een bad en lachgas. In het BCZ is het alleen mogelijk om te bevallen zonder medische indicatie. Wanneer er een medische- of een plaatsindicatie voor de bevalling is, kan je niet in het BCZ bevallen.

Badbevalling & Lachgas

Het BCZ heeft twee kamers met allebei een prachtig bevalbad en de mogelijkheid om lachgas te gebruiken met het nieuwe MDU-systeem. Alle verloskundigen van het Geboortecentrum zijn recent getraind om met het nieuwe systeem te kunnen werken. We bieden de lachgastraining  aan voor professionals in ons eigen cursuscentrum. Beide kamers zijn zo ingericht dat alles wat je nodig hebt tijdens de bevalling aanwezig is. Een huiselijke sfeer waar je samen met je partner helemaal in jullie eigen bubbel komen. 

Minder overdracht naar het ziekenhuis

We begeleiden al jaren met veel plezier bevallingen in het bevalcentrum West in het OLVG. Helaas kan ook het bevalcentrum West niet voorzien in alle capaciteit anno 2023. Vanuit de cijfers van het bevalcentrum blijkt dat er ruim 30% minder overdracht is naar het ziekenhuis vanwege alle mogelijkheden binnen dit centrum. Vooral de pijnstillingsverzoeken zijn door het gebruik van lachgas flink gedaald. Wij zijn ook erg blij dat wij deze optie aan al onze zwangeren kunnen aanbieden tijdens de bevalling. Met de komst van het BCZ is er dus een tweede locatie in de stad geopend om lachgas tijdens de bevalling te ontvangen in een huiselijke sfeer. 

Is het veilig om in het BCZ te bevallen?

Zeker! Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat het voor een gezonde vrouw veilig is om ‘thuis’ te bevallen. Door de huiselijke sfeer kunnen de meeste vrouwen beter ontspannen en hebben bevallingen gemiddeld genomen minder complicaties. Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat er bij een poliklinische bevalling vaker medische interventies plaatsvinden dan bij een thuisbevalling, waarschijnlijk doordat het laagdrempeliger is om medische interventies in te zetten. 

Wanneer er toch een medische reden ontstaat om naar een ziekenhuis te gaan, zal de verloskundige op dat moment samen met jou naar de medische verloskamers van een ziekenhuis verplaatsen, net zoals kan voorkomen bij een thuisbevalling. Het BCZ ligt centraal op gemiddeld twaalf minuten reistijd van vier ziekenhuizen.

Draag je ook een steentje bij?

De verloskundigen van EVAA vinden het belangrijk dat het centrum voor iedere vrouw even toegankelijk is en niet meer kost dan een poliklinische bevalling. Om dit te bereiken is de EVAA nog volop in gesprek met de zorgverzekeraars. Daarnaast is een crowdfunding gestart om de kosten te kunnen dekken voor de vrouwen waarbij de zorgverzekeraar niet alle zorgkosten wil vergoeden. Vergoeding van de kosten ligt tussen de 60 en 90%. Dit is afhankelijk van je polisvoorwaarden en of je verzekeraar het centrum gecontracteerd heeft. De steriele bevalhoes kost €49 (niet vergoed door je verzekering). Lees hier meer over de vergoedingen. 

Wil je ook graag een steentje bijdragen, om de keuzevrijheid voor deze waardevolle zorg toegankelijk te maken voor iedere zwangere vrouw in Amsterdam-Amstelland?

LINK CROWDFUNDING