Geboortecentrum Amsterdam

Vroege en gewone zwangerschapstesten: Wanneer kun je ze doen?

Twijfel je of je zwanger bent? Deze onzekerheid kun je wegnemen met een zwangerschapstest. Soms kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een heftige menstruatie hebt gehad, en tóch zwanger bent. We krijgen vaak de vraag wanneer je het beste kunt testen, én hoe het zit met betrouwbaarheid. Om meer duidelijkheid te geven, zetten we de feiten voor je op een rij.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Met een zwangerschapstest wordt vaak een urinetest bedoeld. Een staafje dat met een streepje of met woorden aangeeft of je zwanger bent. Een zwangerschapstest meet het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in de urine van een vrouw. Dit hormoon wordt in kleine mate geproduceerd vanaf de bevruchting. Vanaf de innesteling van het bevruchte eitje verdubbelt dit hormoon elke 1,5 tot 3 dagen. De hoeveelheid van dit hormoon bepaalt de uitslag van de test.

Een gewone zwangerschapstest wordt positief vanaf een waarde boven de 50 IU/L en een early zwangerschapstest detecteert al vanaf 10 IU/L in de urine.

Je kan een zwangerschapstest kopen bij de apotheek, drogist, supermarkt of online en deze zelf thuis doen.

Vanaf wanneer kan ik een vroege zwangerschapstest doen?

Een vroege zwangerschapstest of ‘early test’ is al gevoelig voor een klein beetje hCG en kan je al 4 tot 6 dagen vóórdat je menstruatie moet beginnen doen. Het is wel belangrijk als je een onregelmatige cyclus hebt om te tellen vanaf de maximale lengte van je cyclus. Bij twijfel of de uitslag correct is, adviseren we de test voor de zekerheid te herhalen na 3 dagen.

Wanneer kan ik een gewone zwangerschapstest doen?

De gewone zwangerschapstest kun je doen vanaf het moment dat je ongesteld zou moeten worden. Dit moment verschilt echter per vrouw en is afhankelijk van de regelmaat van je cyclus. Heb je een onregelmatige cyclus? Neem dan het langste aantal dagen dat een cyclus duurde de afgelopen zes maanden en bereken deze vanaf je EDLM (eerste dag laatste menstruatie). Is het resultaat negatief maar word je niet ongesteld? Herhaal de test dan drie dagen later nog een keer. 

Betrouwbaarheid zwangerschapstesten

Het kan soms even duren voordat het hCG-gehalte hoog genoeg is om te kunnen opsporen. Daarnaast kunnen ook nog een aantal andere factoren meespelen in de betrouwbaarheid van de zwangerschapstest:

  1. Te vroeg testen: Wanneer je te vroeg test, is het mogelijk dat de test een negatief resultaat geeft terwijl je wel zwanger bent. Dit komt door de lagere hCG-niveau’s aan het begin van de zwangerschap.
  2. Naleven van de instructies: Lees goed of het belangrijk is om ochtendurine te gebruiken en niet de zwangerschapstest in de avond uit te voeren. 
  3. Verdunnen van urine: Drink niet te veel voordat je gaat testen. Ruime vochtintake voorafgaand aan de test kan urine verdunnen en de hCG-concentratie verminderen, wat de uitslag kan beïnvloeden. 
  4. Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen de hCG-niveaus in de urine beïnvloeden, waardoor de uitslag minder betrouwbaar is.
Gewone zwangerschapstest

Gewone zwangerschapstesten zijn meestal zeer betrouwbaar wanneer ze correct worden uitgevoerd op de eerste dag dat de menstruatie verwacht wordt. De nauwkeurigheid neemt toe naarmate de concentratie van het zwangerschapshormoon hCG in de urine toeneemt. Deze concentratie begint op te bouwen vanaf de bevruchting. Wanneer deze test correct gebruikt wordt, spoort deze 97-99% van de zwangerschappen op. De meeste gewone zwangerschapstesten kunnen een hCG gehalte vanaf 50mIU/ml opsporen, afhankelijk van het merk van de test. 

Vroege zwangerschapstest

Vroege zwangerschapstesten beweren zwangerschappen eerder te kunnen detecteren dan gewone testen. De vroege- of ‘early’ testen zijn gevoeliger voor lagere hCG-niveaus. Echter zijn ze daardoor ook gevoeliger voor fout-positieve resultaten. Dit betekent dat ze soms een positief resultaat kunnen geven wanneer er geen sprake is van een zwangerschap. Omgekeerd kunnen ze ook een vroege zwangerschap missen, omdat de test toch net te vroeg is uitgevoerd. De meeste ultra vroege testen kunnen een hCG gehalte vanaf 10 mIU/ml opsporen, afhankelijk van het merk van de test.

4 weken zwanger!

Wanneer je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, ben je minstens rond de 4 weken zwanger. Gefeliciteerd! Je mag je direct aanmelden bij de verloskundigenpraktijk. We geven je advies over wat je kan verwachten de komende tijd, en wat belangrijk is voor de gezondheid van je kindje (zoals het slikken van extra foliumzuur). Daarnaast is het mogelijk om een vroege echo in te plannen bij ons echocentrum Echo Amsterdam


INSCHRIJVEN VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK

Twijfel over zwangerschapstest

Wanneer je twijfelt over het resultaat, dan adviseren wij om de test na een paar dagen te herhalen. Geen enkele test kan 100% betrouwbaarheid garanderen. Wij kunnen in het Geboortecentrum jouw hCG bepalen met een bloedonderzoek. Mocht je twijfelen, dan kunnen we op deze manier ook bekijken of het hCG stijgt in je bloed. Deze test is betrouwbaarder dan de urinetest.


NEEM CONTACT OP